Bulvár

2016.10.10. 18:15

A mentőkért szórakoztak

Lövő- Ha október, akkor tökfesztivál. Így van ez már évek óta Lövőn, a helybeliek már hetekkel korábban készülnek a nagy eseményre.

Tersztyánszky Krisztina

Ilyenkor október elején díszbe öltöznek a porták, és nem csak azért, mert ebben is versenyben állnak egymással a helyi háztulajdonosok. Valahogy ez már hagyománnyá vált. Szebbnél szebb őszi terményekből készült szobrok és installációk díszítik a házak elejét. Szombaton délután aztán a faluközpontban megkezdődik a mulatság.

Céloznak az íjászok: Enzsöl Dominik, Tischler Eszter, Alasz Hajnalka, Szalay Krisztián, Buús Boglárka, Szalai János Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A hagyományos programok és megmérettetések közé minden évben kerül valami új szín is. Ez az idén egy jótékony akció volt: a lövői mentőállomás részére gyűjtöttek adományokat a rendezvény keretében, sőt már azt megelőzően is. A Szolgáltató és Kulturális Központ munkatársai már két héttel a tökfesztivál előtt elkezdték kiküldeni a felhívóleveleket. Huszonhét településen keresték meg a cégeket, a vállalkozásokat és a magánembereket. Érkeztek is a felajánlások. A gyűjtőláda ott állt szombaton a rendezvénysátorban is. Ezúttal a mentők javára sütötték a lángost többek között az iskolai szülői munkaközösség tagjai.

A fellépők sorát is szinte kivétel nélkül a helyi művészeti csoportok közül válogatták, hogy ennyivel is több forrást tudjanak a mentési munka feltételeinek javítására félretenni. Az összegyűlt adományokból a hé-ten veszik meg azokat az eszközöket, amelyekre a mentőknek a legnagyobb szükségük van a szállításhoz, mentéshez.

Ahogy az már Lövőn hagyomány, a tökfesztivál programjához ezúttal is számos helyi civil szervezet tette hozzá a tudását. A program délután három órakor a helyi motoros egyesület felvonulásával kezdődött, akik ezúttal a szomszédos településekről is meghívták barátaikat. A Szolgáltató és Kulturális Központ udvarán pedig az idén is tanyát ütöttek a helyi hagyományőrzők, a Lövői Íjász és Hagyományőrző Egyesület tagjai, Szalai János vezetésével. Nemcsak bemutatót tartottak, hanem bárki ki is próbálhatta, beletalál-e az íjjal a céltáblába. Az Ízisz Mozgásstúdió lányai-asszonyai csábító hastáncukkal, az SZKK magánénekcsoportja pedig hangulatos nótákkal szórakoztatta a közönséget.

Szokás szerint a tökfesztiválon mindig az a közösség főz, amelyik abban az évben megnyerte a falunapi főzőversenyt. Így az idén a Fiatalok nevű formáció gulyásából lakmározhattak a látogatók. Mint azt Balogh Anettől megtudtuk, nem kevesebb mint tíz kiló hús fortyogott a kondérjukban.

Az idén sem maradhatott el a szokásos kiállítás: ezúttal helyi kézművesmunkákból, hímzésekből, horgolásokból, képekből nyílt bemutató. Versenyre keltek egymással a sütőtök és tökmag felhasználásával készült sütemények, a kerti termények és a bevezetőben említett tökös utcai dekorációk is.

Rövidesen az is eldől, hogy mennyi pénzt sikerült összegyűjteni, s abból mit tudnak megvásárolni a mentők kívánságlistájáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!