Bulvár

2016.09.30. 19:15

A Pető-noteszben Radnóti telefonszáma

Kirázza a hideg, ha új információkra bukkan, most éppen a szombathelyi szálakat készül fölfejteni. Elvégre Pető András (1893-1967) itt született.

Ölbei Lívia

Földesi Renáta éppen a Pető-emléktábla koszorúzási ünnepségét és a hozzá kapcsolódó konferenciát - ahol előadást is tartott - kapcsolja össze a helybeli levéltári kutatással. Az első körben Pető András édesanyja halálának idejét, körülményeit szeretné tisztázni. A levéltárban pedig Feiszt György eléteszi az 1944-es szombathelyi gettónyilvántartást, amelyben a 249. név özvegy Pető Árminné Viner Szidóniáé, lakóhelye Dél utca 14. Ez a szombathelyi dokumentum megerősíti, alátámasztja azt a korábbi információt, hogy Pető András édesanyja Auschwitzban halt meg; és megcáfol egy ennek ellentmondó adatot, miszerint Pető Árminné halálának éve 1942. Az ellentmondás ezek szerint föloldódott: Földesi Renáta kutatása újabb felfedezéssel bővül. Feiszt György további fontos, az újdonság erejével ható dokumentumokra is rátalált a levéltári gyűjteményben. Azt mondja, valósággal lehidalt , amikor rájött: Pető András és Mindszenty József együtt jártak gimnáziuma, osztálytársak voltak.

Földesi Renáta FeisztGyörggyel avasi levéltárban Pető András nyomában:iskolainévsor, gettónyilvántartás Fotó: SzendiPéter

Földesi Renáta egyébként az ELTE neveléstudományi doktori iskolájának hallgatójaként eredendően a konduktív nevelés esszenciájának disszertációba foglalására készült. az első kutatási körben arra vállalkozott (és a részeredményekről már tanulmányt is közölt), hogy földolgozza Pető András levelezését, valamint interjúkat készít: a konduktív nevelés 1911-től datált kialakulásának rekonstruálására. Igen ám, de ha az ember beszabadul az archívumba... Szinte beláthatatlan birodalom sejlett föl a kutató előtt: kiderült, hogy a kapcsolatai révén jóval fontosabb, sokrétűbb szerepe volt a saját, nemzetközi hírű és elismertségű módszerét megalkotó, széles látókörű, mindig az emberből - az emberi komplexitásból - kiinduló Pető Andrásnak a korabeli kulturális-szellemi életben, mint azt korábban feltételezték. Így árnyalódik a nagy Pető-történet . Már az a kortársnévsor is lélegzetelállító, amely Hári Mária gyógypedagógus, kutató, Pető András munkatársa, halála után a 90-es évek elejéig az intézet igazgatója. A konduktív pedagógia története című alapművében fölbukkan: Füst Milántól Vekerdy Tamáson és Popper Péteren át Németh Andorig.

És a sor folytatható: Kassák, Déry Tibor, Vas István, Radnótiék, Szerb Antal. Ez a szűk-tág baráti kör. , amelynek tagjai rendszeresen fordultak Petőhöz, a gyógyítóhoz, ő pedig orvosi és életvezetési tanácsokkal látta el őket. Popper Péter pedig úgy volt Pető-tanítvány, hogy egy ideig úgy tűnt: ő lesz az utód, ő veszi át tőle a megkezdett munkát a konduktív nevelésben. Földesi Renáta kutatói alapélménye a flow : amikor belemerül a dokumentumok vizsgálatába, megszűnik számára az idő. Sokrendű embernek mondja Petőt, aki az élet legkülönbözőbb szférái között találta meg a kapcsolatot és az átjárást.

A hagyatékában volt például egy notesz, benne Radnóti Miklós telefonszáma. Hívjuk fel! És kicsöngött, és fölvették. A háttérből Fifi néni - Radnótiné Gyarmati Fanni - kiabált: persze, menjenek bátran, szívesen mesél Petőről. Radnóti foteljében ültem, a csészéjéből ittam a kávét. Izgalmas kérdés, hogy Pető miért jött vissza 1938-ban Magyarországra - akkor, amikor egyre világosabban látszott, hogy merrefelé tart az ország. Feleségével Bécsben kelt egybe, az asszony 10 évvel idősebb volt nála, elváltak - az asszonynak nyoma veszett . Földesi Renáta azonban rátalált: Angela Pető 1955-ben vándorolt ki Brazíliába, aztán Argentínába. Gyarapodnak az adatok: Mikor lesz ennek vége? Renáta mindenesetre igennel válaszol a kérdésre, hogy Pető-monográfia lesz-e a kutatás vége: az alapkoncepció módosult, bővült, szélesedett a horizont, mélyült az érdeklődés. Mindenképpen monografikus igénnyel szeretné földolgozni ezt a nem mindennapi pályafutást, ezt a nem mindennapi életet. Azt egyelőre nem tudja, mikor mondhatja ki, hogy minden megvan.

Szombathelyen mindenesetre izgalmas személyes adatokhoz jutott: az itt fellelt információkat azonnal be lehet építeni a kutatásba, a nyomokon pedig tovább lehet indulni: egyik hozza a másikat. A konduktív pedagógia atyja nem ereszt: Nálunk otthon még a gyerekek babáit is úgy hívják, hogy Pető és Hári doktornő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!