Bulvár

2016.10.19. 19:03

A vasi óvodások is mesékből tanulják a gyermekjogot

Szombathely - Gyermekjogokról szóló felvilágosító mesekönyvet mutattak be szerdán a Megyeházán.

Médiaközpont

2015-ben indult az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ kezdeményezése, hogy mesekönyveket használjanak eszközként a gyermekjogok megismertetésére.

Az első kötetek a nevelőotthonokban és a nevelőszülőknél élő gyerekek számára készültek. Már akkor felmerült az igény arra, hogy a köznevelési szférába is kerüljön egy ilyen kiadvány. Ez lett Az elveszett madártoll, amelyben a mesék hétköznapi élethelyzeteket mutatnak be. A történetek  az életkori sajátosságoknak megfelelő módon  beszélnek  például a csúfolódásról, a kirekesztésről, a bántásról. Ezeket olvasva a gyerekek saját és mások jogairól is játékosan tanulhatnak.

A gyermekjogi dokumentációs  központ tegnap továbbképzésnek minősülő, ingyenes gyermekjogi felkészítő napot tartott óvodapedagógusok számára. Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében üdvözölte a mesekönyvet, mint újszerű és hatékony eszközt.

A kötetből egyébként Vas megye mind a 134 óvodájába térítésmentesen eljuttatnak két-két példányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!