Bulvár

2016.10.20. 15:00

Amerikai(álom)autó - Kipróbáltunk egy 5400 köbcentis GMC-t

Szombathely - Nem kell a szomszédba menni az amerikai álomért. Szereztünk egy olyan autót, amilyennel Trump és Clinton is furikázik.

Budai Dávid

Ha követi az amerikai elnökválasztást, akkor feltűnhetett önnek, hogy a jelöltek milyen hatalmas autókból szállnak ki, amikor harcba indulnak a szavazatokért.

Ezeknek az autóknak a nagyságukon kívül egy közös jellemzője van: GMC. Nem véletlenül, a márka és az amerikai álom közé nyugodtan kitehetjük az egyenlőségjelet.

Az amerikaiak pedig - főleg ha elnöki babérokra törnek - vitán fölül értenek a hatásos antréhoz, de hajlamosak azt hinni, hogy senki nem tudná utánuk csinálni. Mi most az elnökválasztás előtt húsz nappal kerítettünk egy 5400 köbcentis GMC-t és bekukkantottunk a belsejébe, hogy átjárjon minket az amerikai érzés.

Az autószörny Coloradóban látta meg a napvilágot tíz évvel ezelőtt. Belsejében egy V8-as motor duruzsol, amely közel sem olyan falánk, mint elsőre gondolnánk, 12 literrel beéri - tudtuk meg az autó tulajdonosától, Kajdacsy Tibortól. Mint kiderül, azért nem egy benzintemetővel van dolgunk mivel a hatalmas motornak bőven elég az alacsony fordulatszám is ahhoz, hogy megmozgassa azt a csaknem három tonnát, amit az autó utasok nélkül nyom.

A minden luxussal felszerelt tekintélyt parancsoló mikrobusz három évvel ezelőtt hajózott át az óceánon, és amikor azt írjuk luxus, olyanokra gondolunk, mint gombnyomással ággyá alakítható ülés, rejtett világítás, tévé, beépített porszívó. Az autót egyszer még Andy Vajna is ki akarta bérelni, egy háborús filmben lett volna postakocsi, de mivel ehhez át kellett volna matricázni, így a tulajdonos nem ment bele. Az autó napi használatban van, magyar utakkal kompatibilis, mivel hatalmas méretei miatt nem nagyon érezni a kátyúkat, azokon vidáman át lehet hajózni. Az autó előéletéről nem sokat tudni, mivel amerikai sajátosság, hogy ott a kereskedők bonyolítják le az adásvételt, az azonban biztos, hogy tulajdonosa vigyázott rá. Az autóban minden eredeti, éppen olyan, ahogyan azt kissé megalomániás tervezői megálmodták. Persze csak európai szemmel. A nagy vízen túl, ez az autó középkategóriásnak számít. Nekünk viszont csak az számít, hogy itt van Amerika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!