Bulvár

2016.07.22. 10:30

Az 5+1 legjobb kirándulóhely - Szombathely száz kilométeres körzetén belül néztük meg, hol töltsünk egy nyári napot

Nem maradunk Vas megyében: a szomszédos megyén és egy határon is túlmegyünk, hogy szép és emlékezetes élményekkel gazdagodjunk kirándulás közben.

Simán Klára

1. SÁG-HEGY

Ság-hegy: nem is igazán hegy, mégis szeretik, mivel mágikus az atmoszférája

.Igazából csak egy domb, de legalább kráterrel a tetején. Ezt izgalmas látni és megfigyelni, hiszen a kicsit is UFO-hívők, spiritiszták és ezoterikus beállítottságúak fantáziáját olyan szinten beindítja, hogy öröm nézni. Főként hallani, ahogy egymás közt beszélgetnek arról, hogy hol lehet a térkép a túlvilági kincshez, vagy a barlang bejárata. (Mondjuk az sehol, de azért jó kis hely.) Érdemes azonban óvatosnak lenni a méhekkel, mert állítólag többször felköltöznek a hegybe, a szőlők és pincék környékére, és itt építenek maguknak kaptárat. Félni nem kell tőlük, de aki allergiás a csípésükre, vigyen ellenszert. Mindent megér azonban a csodás kilátás és a kedvességből kínált Ság-hegyi bor hatása. Hazafelé beugorhatnak a közelben Mesterházára vagy Borgátára egy lazulós, meleg vizes fürdőre. Komplex kikapcsolódást nyújt.

2. SOMLÓ

A Somló-hegy: alig néhány kilométerre magasodik a vasi megyehatártól, hangulata mellett a juhfark otthona is

A kaptatókat leküzdve csodásan romos vár, elbűvölően romantikus erdő közepén várja a kirándulókat - akik közül többen már lezuhantak onnét a szakadékba, ám azóta megerősítették, kordonnal elzárták a veszélyes falszakaszt így is sok fiatalt látunk gyíkként a falakon közlekedve. Valóban nehéz ellenállni a török kori köveknek, mert olyan a rom fala, mintha lépcsővel hívogatná a turistákat, de veszély leselkedik rájuk, ha felmásznak rá. A kilátóba viszont mindenképp érdemes felmászni, jó kis kaland már a sötét lépcső is! A kilátónál birkákat is tartanak, elég szelídek, meg lehet simogatni őket. A szőlősgazdák java része behívja egy pohár fröccsre a barátságos(!) turistákat, elég, ha annyit mondanak: milyen szép a szőlője, biztosan sokat fáradt vele!

3. ŐRSÉG

Az Őrség: hagyomány, természeti értékek, csend elegye, ahol mégis van víz is

Erdő, erdőbe ér ezen a tájon. Van víz is, a Vadása-tónál még a kutyákat is szívesen fogadják strandon. Pankasznál, a fa haranglábnál, amelynek szalmából készült a teteje, érdemes megállni - még meg is lehetne kongatni a harangot, ha nem öntené el ott az embert valami földöntúli békesség nem renitenskedik ott senki, leülnek a kirándulók és élvezik a békét, meg a szomszédban a tyúkok, pulykák kotyogását. Jó ott lenni. Közel van a Nagyrákosi völgyhíd is, nem szabad kihagyni a vonat alagútjának a megtekintését! Kilátónak sem utolsó a terep. Mi egyébként menetrendet igen, vonatot még nem láttunk ott közlekedni - bár a síneken látszik a használat.

Az erdőkben is érdemes kicsit barangolni, főként ebben a hőségben. Még szúnyog sincs túl sok. A portákra pedig számos nyári rendezvényidején be szabad nézni, meglesni, hogy élnek, mit csinálnak ott És még egy közeli strand: a Borostyán-tó már zalai terület.

4. SZAJKI-TAVAK

A Szajki-tavak egyszerre szolgálják ki a fürdőzőket, a horgászokat és a család minden tagját, remek a kiszolgálás

Apa horgászik, anya napozik, a kicsik meg itt nem igazán tudnak elveszni a strandon. A tórendszer melletti árnyas sétautakat érdemes bejárni, a vízparton még kagylókat is találhatunk. A horgászat szerelmeseinek kiváló hely, szuper kiszolgáló egységekkel. A strand nyüzsgő környezetét szelídíti a csendes horgászati szakasz és ne kérdezzük meg az ott élőket, hogy merre van Szajk, mert kissé túl viccesek, és elküldenek az ország másik végébe - a Szajki-tavak Hosszúpereszteghez tartozik. Tartoznak. Mint említettük, ez egy tórendszer, amelyet még egyszer sem sikerült körbejárnunk - bár már próbáltuk.

5. KÁLVÁRIA-TEMPLOM, KŐSZEG

Kőszeg telis-tele van történelmi emlékekkel

Igenis nehéz felmenni a dombra, de nyugodtan leülhetünk az út mentén a stációknál: sok a pad. A város csónakázó tavának egyik oldalán, a dombtetőn áll a csodaszép, 1729 és 1734 között épített Kálvária-templom, amely például a Hősök tornya alól csodaszép látvány. A kegyhely mögött is van egy aranyos kis tér, előtte pedig leülve a kilátás lenyűgöző. Már csak ezért is érdemes oda felkapaszkodni. Ha pedig tovább mennénk, akkor erdei utakon járhatunk, szőlők közt - szüret idején nem haragszanak a gazdák, ha pár fürttel kevesebbet kell a puttonyba szedniük Lent a tónál van egy helyes kis vízesés is, vízimalommal, büfével - és vasárnap délutánonként látványos (és ingyenes) kutyatréner-bemutatóval fűszerezve a kirándulást!

+ 1. LÉKAI-TÓ (+VÁR)

Ilyen a látkép Léka várának magasából
FotóK: VN-Archív

Ez már a határ túloldalán terül el, szemet és szívet gyönyörködtető látványa mindig rendezett tó környezete - ez a tisztaság és gondozott természeti környezet odaát magától értetődő, nekünk már az is felüdülés, hogy lenyírják néha a füvet A tó körül a művészet iránti igényeketis kielégíti a szoborpark: még meg is mászhatják egyiket-másikat a bátrabbak. A modern művészet remekei! Felnézve Léka várát csodálhatjuk meg, és közben lehet morogni, hogy már ez se a miénk - cserébe viszont legalább szép maradt. A domboldalon az erdőben ösvény is található, a tó másik oldalán pedig egy csörgedező, tiszta vizű patak. A parkoló is hívogatóan tágas és kényelmes, érdemes körbesétálni az egész tavat: alig egy órás séta a sógoroknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!