Bulvár

2016.10.20. 19:20

Beszélgessen sokat a kutyájával!

Körkép - Egy új tudományos kutatás során kiderült, hogy a kutyák értik az emberi beszédet. Kunhegyesi Tibor, babérkoszorús kutyakiképző mester, lapunk szakértője elmondta: ő ezt már rég megtapasztalta, csak nem tudta tudományos eredményekkel bizonyítani.

Vadas Krisztina

Az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói világszenzációként is jellemezhető eredményt mutattak fel nemrég: mért adatokkal támasztották alá a feltételezést, amely szerint a kutyák megértik az emberi beszédet. A kutatókat az ebek és az ember több tízezer évre visszanyúló kapcsolata motiválta.


Kunhegyesi Tibor mindent hangosan elmond a kutyáinak, így társítják a szavakat a cselekvésekkel Fotó: Szendi Péter

A csoport azt vizsgálta, miképp dolgozza fel a kutyák agya az emberi beszédet. Eredmények alapján számít, amit mondunk (milyen szavakat használunk), és az is, amilyen hangsúllyal mondjuk. A tanulmányuk szerint a kutyák, csakúgy mint az emberek, a bal agyféltekéjük segítségével dolgozzák fel a szavak jelentését, míg az intonáció értelmezésére egy jobb féltekei területet használnak. A dicséret aktiválja a kutyák jutalomközpontját, de csak akkor, ha a szavak jelentése és intonációja egyaránt dicsérő - áll beszámolójukban. - A beszédfeldolgozás során az emberi agy területei között létezik egy jól ismert munkamegosztás. A szavak jelentésének feldolgozása elsősorban a bal agyfélteke dolga, míg az intonáció értelmezése inkább a jobb féltekéhez köthető. Eredményeink azt mutatják, hogy a kutyák is képesek minderre, ráadásul nagyon hasonló agyi mechanizmusokat használnak - mondta Andics Attila agykutató, a kutatás vezetője a beszámolóban.

A vizsgálatokat egyébként egy fMRI készülékkel végezték, a teszt során az ebek agyi működését figyelték, miközben gazdájuk beszélt hozzájuk.

Kunhegyesi Tibor örömmel üdvözölte az eredményeket. De nem feltétlenül azért, mert újdonságot mondanak, hanem azért, mert így tudományos alapokra helyezték azt, amit ő már rég megfigyelt.

- Én a népi megfigyelés módszerével jutottam arra a következtetésre, hogy a kutyák értik az emberi beszédet. Ötéves korom óta élek kutyák társaságában, évtizedek óta gyakorló kutyakiképző vagyok. A több mint fél évszázados megfigyeléseim alapján meg tudom erősíteni a kutatás végeredményét: a négylábú kedvencek valóban megértik, amit mondunk nekik - fejtette ki véleményét a szakértő.

Azt is elárulta, milyen módon értethetjük meg magunkat a kutyákkal. - A kutyák (főleg azok, amelyek a gazdával egy légtérben élnek) szoros kapcsolatot alakítanak ki gazdájukkal. Azt figyeltem meg, hogy az ebek mindent észlelnek. Nem csak a szagokat, hangokat, hanem a rezdüléseket, a hangulatokat, a gesztusokat is. Ezek alapján én úgy tanítottam a kutyáimat, hogy mindent hangosan kimondtam, amit csináltam. Kimegyek a mosdóba. Felveszem a telefont. Ez a sapkám. Készen van a kávém. Mint egy félbolond, mindent hangosan elmondok, ami épp történik - magyarázta nevetve Kunhegyesi Tibor. - A kedvencek mindent megfigyelnek, és elraktározzák az információt. Összetársítják a szavakat, kifejezéseket a tárgyakkal, a cselekvésekkel. Egy idő után már teljesen egyértelmű lesz a kedvencnek, hogy mi következik, ha mondunk valamit. Ez alapján az is elmondható, hogy nem csak rövid parancsszavakat használhatunk, mint azt a kiképzők általában javasolják. Nyugodtan beszélhetünk hozzájuk mondatokban, kifejezésekben. Persze ehhez az is szükséges, hogy olyan kapcsolatot alakítsunk ki a kutyával, hogy az csali (például jutalomfalat) nélkül is figyeljen ránk. A szakirodalmak szerint egyébként az ebek maximum ötszáz szót képesek megjegyezni, ez azonban tapasztalataim alapján nem így van. Szerintem ennél sokkal többet is képesek megtanulni. Tehát az, hogy a kutya érti az ember beszédét, nem egy korszak-alkotó felfedezés, mindössze mostanra sikerült megfogható, mért adatokkal igazolni - összegezte a kutatásról alkotott nézeteit Kunhegyesi Tibor.

Végül még hozzátette, hogy a segítő kutyák is az emberi beszéd és nonverbális kommunikáció értelmezése alapján cselekszenek. Tudatosan teszik a dolgukat, gondolkodnak. Például, ha azt mondja egy kerekesszékes a segítőtársának, hogy hozza oda a telefont, akkor az nem a szagok alapján fogja beazonosítani, hanem tudja, hogy melyik tárgy a telefon. Gondolkodásukat mutatja továbbá, hogy ha azt kéri valaki a kutyától, hogy nyissa ki az ajtót, akkor az tudja, hogy fel kell állni, meg kell fognia a szájával a kilincset és lebillenteni ahhoz, hogy kinyíljon - tehát gondolkodnak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!