Bulvár

2017.08.04. 16:40

Fecskevárta címmel írt önéletrajzi regényt a citeraművész, Sinkó Pál

VÉP - Unokáinak adja bőrkötésben ajándékba, tanulságul önéletrajzi regényét - a Fecskevártát - Sinkó Pál.

Tóth Kata

Fecskevárta címmel írt terjedelmes önéletrajzi regényt a nyugdíjas okleveles mezőgazdasági mérnök-tanár, citeraművész Sinkó Pál. Amolyan első fecskének mondja magát az idén 85 éves Pali bácsi - Vépen így ismerik -, a családban ő volt ugyanis az első értelmiségi, diplomás ember. A címben, saját bevallása szerint az is benne van: egy fecske nem csinál nyarat. A gyerekei, követve a szülőket, már folytatják az értelmiségi utat, de az unokák dolga tenni azért, hogy igazi, tartós nyár legyen. Pali bácsi szerint egyébként jó úton halad a három lány. Egyikük, a most érettségizett Sára bőrkötésben már kézhez kapta minap a Fecskevártát, pont, miután kiderült, hogy felvették a vágyott egyetemre.

Nagyjából tizenöt év munkája a 171 oldalas összeállítás, gondolatébresztő egy múlt ezredi, letűnt világ szokásairól, kultúrájáról. Bevezetőjében szerzője így fogalmaz: "Önéletrajzi regény, amely a nagy ívű történelmi változások kis emberének gondjait, örömét, gondolatait, lelkivilágát igyekszik feltárni olyan mélységben, hogy néha még az aurámon belül is beengedem az olvasót."

Sinkó Pál kezében a Fecskevártával – a könyv gondolatébresztő egy múlt évezredi világról Fotó: Tóth Kata

A szép és igaz igénye fogalmazódik meg a történetekben, Pali bácsi azt vallja, írt mindarról, amit érdekesnek tart. A nagyszülei életkörülményeiről a Tisza partján, a falusi, egyszerű ember életéről, arról, hogy "minek örültek, hogyan táncoltak ezek az emberek". A saját gyerekkorát is leírja benne, az elemista, a középiskolás, az egyetemi éveket, a munka világát. Hitek, babonák is vannak benne. Például: a leesett falatnyi kenyeret is fel kell venni, meg kell csókolni és megenni. A csúcsos, hegyes növények végét fogyasztás előtt le kell vágni és a földre dobni, az az ördögé. És versek, mesék, dalbetétek, dalok is, köztük saját szerzemények. Aztán vannak benne nagyon személyes dolgok, élete legjei: az első szerelem, az első találkozás a gépekkel, a fegyverekkel, legemlékezetesebb találkozásai, karácsony estéi, legelső verse, legszebb külföldi utazása, napjai és legértelmetlenebb kockázatvállalásai. Valamint fontos tapasztalatok, amelyeket a szakmunkásképzésben szerzett. Pali bácsi a vépi gépészképzőben tanított sok éven keresztül; egy 1967-es bejegyzés szerint az arab diákok nemcsak tanáruknak, hanem apjuk helyett apjuknak is tartották.

Élettapasztalatát adja át a szerző egészen a jelenig az utódoknak, az unokáknak, azt a humanitást, emberi viselkedésmódot, ami napjainkban hiányzik. Hogy olvasgassák, "tanulgassák", hogyan lehet (ha kell) a balsorsból sikert kovácsolni önfegyelemmel, tűrőképességgel, kemény akarattal és hihetetlen szorgalommal, kitartással. Mert a tapasztalat átvétele a továbblépés lehetősége. Pali bácsi másik megszívlelendő gondolata: a fiatalság lendület, az előrelépés záloga a jövő, de fék nélkül öngyilkosság a száguldás. Érdemes továbbvinni a gondolatait, és Sinkó Pál őszintén számít rá, hogy más is hajlandó lesz hozzá hasonlóan gondolkodni és látni a világot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!