Bulvár

2017.01.02. 18:30

Fogyókúra az új évre - Segítünk, hogy ne hagyjon alább a lelkesedés

Szombathely - Geröly Mónika, az egyik belvárosi fitneszstúdió vezetője segít olvasóinknak, hogy a fogyásra vonatkozóan tett újévi fogadalom eredményt is hozzon, és ne adjuk fel álmainkat néhány hét után.

Vadas Krisztina

Sokan tesznek olyan újévi fogadalmat, hogy megszabadulnak súlyfeleslegüktől, elkezdenek egészségesen élni és sportolni. Ám ha nem érnek el rövid időn belül látványos eredményt, könnyen feladhatják és az egész „lefogyósdi" kudarcba fulladhat.

- Nagyon kitartónak kell lenni ahhoz, hogy elérjük a kívánt formát - szögezte le Mónika. - Sajnos ez nem megy egy-két hét alatt, leg-alább öt-hat hónap kell a tartós eredményhez. A gyors fogyás nem lesz hosszú távú - tette hozzá.

Fotó: Unger Tamás

- Legalább hetente három edzés kell ahhoz, hogy látható eredményt érjünk el, de nem szabad a ló másik oldalára sem átesni. Találkoztunk már olyanokkal, akik hirtelen elhatározásból vettek egy bérletet, és hetente ötször jöttek. Az sem jó. A szervezetnek szüksége van a pihenőnapokra. Ha teljesen kifárasztjuk a testet, nem tudunk hatékonyan dolgozni. Márpedig ha nem eredményes az edzés, akkor az alakunk sem változik - magyarázta a tréner.

- A másik hiba, amibe sokan beleesnek, hogy csak kardióznak. Valóban szükséges az intenzív mozgás a zsír elégetéséhez, de a súlyzós edzéseket sem szabad kihagyni. A nők általában félnek az izmosítástól, mert nem akarnak férfiasnak látszani. Bevallom, eleinte én is féltem tőle. De kell. Mert így formálhatjuk a testet. Ha a heti három edzést vesszük alapul, akkor az egy kardió, kettő erősítő elosztás lehet az ideális. Viszont ha valaki nagyobb mértékű feleslegtől akar megszabadulni, akkor eleinte két kardiónapot is tarthat - javasolta.

Fotó: Unger Tamás

Persze az étkezés is meghatározó egy fogyókúra eredményességénél. Fontos, hogy mit, mikor, mivel fogyasztunk. A fehérjedús, szénhidrátszegény táplálkozással érhetjük el a leglátványosabb változást. Emellett rostban gazdag ételeket tegyünk a tányérra. - Táplálékkiegészítőként egy kezdő fogyókúrázónak fehérjeport, és L-karnitin zsírégetőt javaslok, az elején ez mindenképp elég. Emellett a vitaminpótlásra kell nagyon odafigyelni - tanácsolta.

- A fogyás kontrollálására ne a mérleget használjuk, hanem a centit - hangsúlyozta még Mónika, hiszen az izom nehezebb, mint a zsír, így a súlyban lehet, hogy nincs akkora változás. Viszont a körméreteink lényegesen csökkenhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!