Bulvár

2017.08.07. 16:50

Gyöngy-virág nyílt a szombathelyi gyöngyfűző keze nyomán

SZOMBATHELY - Az automatizáció, a tömeggyártás megnövelte a kétkezi munkával készült, egyedi dísz- és használati tárgyak ázsióját. Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik valamilyen sajátos kézművestechnikával különleges, szép tárgyakat varázsolnak a környezetünkbe.

Tóth Kata

Könnyű, finoman nőies ékszereket helyez egymás mellé otthoni munkaasztalán Virágné Geiszler Éva - medálokat, nyakláncokat, fülbevalókat és karkötőket. A saját alkotásait, gyöngyből készültek mind. A fehér horgolt terítőről elsőként zöld orchideavirág kerül a tenyerébe. Mintha buján termő fürtről szakította volna frissen, pedig gyöngyből van az egyik büszkesége. Orosz mintából fűzte meg, pont azokat a színeket összeválogatva, amelyek a trópusi növény sajátjai. Sokszori nekifutásra lett tökéletes a virág - akkorra már a minta sem kellett, meséli Évi, csak a fejében a rajz és a "csak azért is" eltökéltség: megcsinálja a bonyolult térbeli alakzatot, külön fűzve a szirmokat, gyönggyel bevonva a fagolyókat. Nem véletlen, hogy sokan élőnek gondolják a romantikus ihletésű gyöngycsodát.

Fotó: Nagy Jácint

A gyakorlott gyöngyfűző Évinek nem ez az egyetlen rafinált darabja: az utóbbi 11 évben - 2006-ban kezdődött ugyanis az életében a szenvedéllyé vált hobbi - a baglyot ábrázoló medáltól a sodrott hatású karkötőn át a gyurgyalag elnevezésű, saját kútfőből készült, garbóhoz tökéletes nyakláncig számolatlanul sok egyedi, egyszerűbb és bonyolultabb technikával gyártott ékszer került ki a keze alól.

Egy saját tervezésű fülbevaló: Évi fagolyót foglalt be gyöngyökkel Fotó: Nagy Jácint

A különböző gyöngytípusokkal, alapanyagokkal, kellékekkel, a méretezéssel, a színelmélettel és az alapfűzésekkel is meg kellett ismerkednie a szombathelyi tanárnőnek ahhoz, hogy mindig egy szinttel előbbre tudjon jutni a mesterségben.

Nem is 11 éve, már jóval korábban elkezdődött a gyöngyökhöz, az aprólékos munkához való vonzódása, ami a mostani irányba terelte: kislányként az apukájától kapott egy nagy zsák kásagyöngyöt. Azokat fűzögette sorba, főleg nyaranta. Aztán lassanként ellátta a család nőtagjait karkötőkkel, láncokkal. A kézügyességét és a szépérzékét - azt mondja - a nagymamáitól és az édesanyjától örökölte, az utóbbi horgolt, kötött, az előbbiek hímeztek.

Évi maga is próbálkozott a gyöngyszövéssel, a hímzéssel, a horgolással, de lassúnak, munka- és időigényesnek tartotta ezeket, nem úgy a gyöngyfűzést: abban tartós lett a lelkesedése. Az első, már felnőttként készült munkája egy peyoteöltéssel készült karkötő volt, soremeléssel nehezítve. Vágyott rá, hogy kipróbálja a bonyolultabb színösszeállítású mintákat, megismerje a többi stílust, technikát, fortélyt: a RAW-t (a szembefűzést) például, aminek van egy- és kétszálas változata, és amihez térlátás és számolási készség kellett. A nettinget (hálófűzést), a spiráltechnikákat, a sujtászsinóros technikát vagy a gyöngyhímzést - így készült a képen látható bagoly.

Egyesével szedi fel Virágné Geiszler Éva a csillogó, kékes gyöngyöket a tűvel Fotó: Nagy Jácint

Delica, szalma, tekla, kúpos, rivoli, pip, kocka, toho, shiva-eye, kaboson - sorolja a gyöngyfajtákat és mutatja segédanyagait: gyöngytípustól és -mérettől függően fűz horgászdamillal vagy cérnával szalagra, viaszos pamutzsinórra, sodronyszálra - hogyha olyasvalakinek készít ékszert, akinek érzékeny a bőre, az utóbbit ő is tudja hordani.

Beavat abba is: a csehek élen járnak a gyöngykészítésben, és az USA-ban, Franciaországban, Japánban is gyártanak jó minőségű gyöngyöt. A Kínából származókban nem igazán bízik: sokszor nem egyformák. Néhány száz, de akár több ezer forintba is kerülhet öt gramm gyöngy. Évi ránézésre tudja, hogy jó szállítmányt kapott-e: nincs-e az egyes darabokon túl keskeny vagy túl széles lyuk, mert ez is befolyásolja, mennyire szépen áll majd a kész karkötő vagy fülbevaló.

Fotó: Nagy Jácint

"Az alkotásaim a lelkem egy adott pillanatban átélt rezdülései" - a blogjában fogalmaz így magáról Évi. Színes egyéniségnek és realista embernek tartja magát - nemhiába: matematikát, számítástechnikát, katolikus hittant tanít. És ahogy éppen érzi magát, úgy alakulnak a keze alatt az ékszerei, az, hogy milyen gyöngyöt - mákszemnyit vagy nagyobbat, homokóra formájút vagy csiszolt hordóalakút vesz fel a tűjével. Kevés feketével, szürkével, sötét árnyalattal dolgozik és szereti a szoros, masszív fűzést.

Nagyon jó, kikapcsoló hatással van rá e kreatív hobbi. Most a nyári szünetben egy nap sem múlhat el anélkül, hogy átfűzze a damilon a tűjét és ennek nyomán új ékszer szülessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!