Bulvár

2016.07.24. 10:57

Idén is volt Anna-bál – De azt tudta, hogy vasiak alapították?

Balatonfüred, Répceszentgyörgy – Elsőbálozók lettek a legszebbek az idei Anna-bálon Balatonfüreden. Ott is volt birtoka a Vas megyei Szentgyörgyi Horváth János Fülöpnek.

Bakos Ágnes

Kriveczky Villő elsőbálozó 17 éves szegedi lányt választották a 191. balatonfüredi Anna-bál szépének szombat éjjel. Első udvarhölgye a 18 éves szigetvári Gorosics Csenge, második udvarhölgye pedig a 18 éves balatonfüredi Káplár Fanni lett.

A zsűriben a Vas megyei, jákfai szépség, Kocsis Korinna is helyet foglalt, aki nem mellékesen a 185. Anna-bál szépségkirálynője volt.

S egy másik vasi vonatkozás is érdekes az Anna-bál kapcsán: az elsőt 1825. július 26-án tartották. Az alapító Szentgyörgyi Horváth Fülöp János, a Vas vármegye területéről származó nemes és báró Horváth család tagja. Balatonfüredi fogadójában adott bált a leánya tiszteletére. A feljegyzések szerint az ifjú Anna Krisztina, az első bálkirálynő azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Vas megyében Répceszentgyörgyön volt kastélya a Szentgyörgyi Horváth családnak, az a kastély most külföldi tulajdonban, magánkézben van.

Címkék#Anna-bál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!