Bulvár

2016.07.23. 06:51

Itt már nem babra megy a játék

Egyre népszerűbb újabban a gombfoci, egyre többen űzik országszerte. Előnye, hogy itt nem számít az életkor - sőt, előnyt jelent, ha valaki az idősebb korosztályhoz tartozik, és saját emlékei vannak a régi időkről, amikor szinte minden gyerek űzte még ezt a játékot: télen gombfociztak, nyáron pedig fociztak a nebulók.

Peltzer Géza

Szombathelyen is működik már gombfoci egyesület, tagjai rendszeresen találkoznak, indulnak versenyeken, lelkesen küzdenek a pontokért. De néha a tagok a bajnokságoktól függetlenül rendezett gombfocikupákon is indulnak.

Balatonalmádiból végül Horváth Sándor (Tüsi) hozta el a kupát
Fotó: Peltzer Géza

- Balatonalmádiban rendeztek nemrég egy nyílt gombfociversenyt, körülbelül kéttucatnyian érkeztek az ország minden részéből - meséli Horváth Sándor (Tüsi). - Én is ott voltam az indulók között, végül enyém lett a kupa. Szombathelyről öten utaztunk a versenyre, amely igazi nyári rendezvény volt. Meleg volt, jó idő, a résztvevők fürdőnadrágban álltak asztalhoz. A versenyt végül én nyertem meg, ehhez öt mérkőzést kellett lejátszani. Szoros mérkőzések voltak, a döntőben 2:1-re sikerült diadalmaskodnom – teszi hozzá büszkén.

Sándornak nem ez az első kupája, nyert már versenyt. A szombathelyiekkel rendszeresen részt vesz a kupamérkőzéseken, de igazán nagy sikerének azt tartja, hogy egy fővárosi versenyen sikerült megvernie egy olyan játékost, aki az egyéni ranglista kilencedik helyezettje.

A vasi csapat rendszeresen részt vesz a kupamérkőzéseken. Az új szabályok szerint ujjal, de pálcával is lehet pöckölni a játékosokat
Fotó: Horváth Sándor

30-40 évvel ezelőtt rendkívül népszerű volt a gombfoci, ez a játék (sport?) azóta nagy változásokon ment keresztül, és ma újra népszerű. Kicsit szomorú, hogy a fiatalok nem igen érdeklődnek iránta, gyakorlatilag azok játsszák, akik korábban. Akkoriban igazi gombokkal játszották, a játékosokat ujjal pöckölték, mozgatták. A labda inggomb volt, a csatárok valamelyik kabátról, zakóról került a pályára, a védők, a kapus általában felnőtt télikabátokat díszítették korábban. Sok szülő morgolódott amiatt, mert nem tudta nyakig begombolni a télikabátját.

- A gombfoci azóta óriási fejlődésen ment keresztül - magyarázza a kupagyőztes. - Akkoriban ujjal pöcköltük, mozgattuk a játékosokat. A játékosok mérete meg van szabva, ahogy az asztalé, a kellékeké is. Az új szabályok szerint ujjal, de pálcával is lehet pöckölni a játékosokat. A szombathelyiek közül többen kézzel passzolnak, de pálcával lőnek - ha arra kerül a sor játék közben. Ez különleges játékmódnak számít, nem sokan csinálják így.

A hagyományok életben tartása a cél

A Vasi Gombfoci Egyesület 2015-ben alakult meg Benkő János elnökségével, több mint egytucatnyi tagja van. Ez a csoport rendezte meg egy évvel korábban, 2014. november 15-én az első ezredforduló utáni gombfoci kupát Szombathelyen, a Herényiek Házában. Ez a ház biztosít rendszeres játéklehetőséget azóta is számukra. Az egyesület honlapján az olvasható, hogy céljuk a szombathelyi gombfoci népi játék, mint kulturális örökség hagyományainak tovább éltetése, megismertetése és népszerűsítése, valamint a szektorlabda, avagy asztali-labdarúgás sportjáték újbóli hivatalos működtetése formális keretek között. A Vasi Gombfoci Egyesület jelenleg a harmadosztályban játszik, a cél a feljutás a másodosztályba. Az egyesület most arra készül, hogy sikeresen szerepeljen az augusztus 27-28-án, a Sugár úti Arena Savariában megrendezésre kerülő országos harmadosztályú bajnokságon.

Címkék#gombfoci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!