Bulvár

2016.07.20. 11:08

Kutya az autóban - Mire kell figyelni utazás közben?

Sokan kedvencüket sem szeretnék kihagyni a nyaralás örömeiből, a kutyákat azonban megterhelheti az utazás a meleg kocsiban. Érdemes előre felkészülni az esetleges gondokra.

Vadas Krisztina

Nyáron egyébként is több figyelmet kell fordítani négylábú társainkra, hiszen az ő szervezetük kevésbé tolerálja a hőséget. Ha utazni szeretnénk kutyánkkal, sok tényezőt figyelembe kell venni, nehogy rémálommá váljon az álomnyaralás.

Az első és a legfontosabb az, hogy utazás közben ne húzzuk le az ablakot! A kutyák füle nagyon érzékeny a huzatra, akár pár perc után is begyulladhat. Jobb, ha klímát használunk, és így hűtjük le a levegőt a járműben.

Mindig legyen nálunk friss víz! Nem csak azért, hogy itatni tudjuk a kutyát – ha nagyon melege lenne, ezzel le is hűthetjük egy kicsit. Érdemes az autóban lévő helyére egy vizes rongyot is leteríteni, hogy utazás közben ez is hűsítse. Álljunk meg többször! Vannak olyan kutyusok, akik jól bírják a hosszabb utakat, nyáron mégis érdemes többször megszakítani az utazást, hogy mozoghasson, felfrissülhessen kicsit az eb.

Mit csináljunk, ha mégis baj van? A leggyakrabban előforduló gond a nyári autózásánál a hőguta. Ha a kutya hirtelen szaporán lihegni, nyáladzani kezd, szemei üvegessé válnak, akkor azonnal álljunk meg, és hűtsük a kutya testét minden lehetséges módon. Ha stabilizálódott, forduljunk a legközelebbi állatorvoshoz a komplikációk elkerülése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!