Bulvár

2015.09.16. 09:42

Madarat figyelnek, pálinkát főznek - Természetházat alakított ki egy egyesület az erdő közepén

Több mint másfél év kemény munkájával a RÁBA-Műgát és Térségéért Egyesület tagjai az őserdei állapotokból alakított ki közel öt hektáros területen egy volt vasúti őrházból, annak környezetéből a természet élővilágát bemutató természetházat.

Némethy Mária

- Az 1979. május 26-án megszűnt Sopron-Celldömölk vasútvonalon lévő Rába-híd megálló őrháza természetház céljának tökéletesen megfelelt - nyilatkozta Dóczi Attila egyesületi elnök.

A nomád körülmények közt lévő két szobás ingatlant és a hozzá kapcsolódó külső helyiségeket az évek során az idő vasfoga és a tolvajok eléggé megtépázták, így sok mindent  pótolni kellett. Ebben fő támogatók voltak a megyei önkormányzat, a  GYSEV Zrt., a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége, a Győr-Moson-Sopron Megyei Vadászkamara és az Őrségi Nemzeti Park.

Fotó: Szarka Sándor

Az épület belsejében láthatók azok a fotók, poszterek, trófeák, kikészített állatbőrök, amelyek a környező növény-és állatvilágot mutatják be az erdő közepén.  Lehetőség nyílik itt madárgyűrűzésre, állatmegfigyelésekre, a növényvilág változásának megfigyelésére tavasztól őszig.

-  A bérelt terület tisztítása az eredeti állapotok meghagyása mellett történt, így valamennyi termő erdei, mezei gyümölcsfa gondozása is elkezdődött. Így tehát ringlóból, vadkörtéből, csipkebogyóból, bodzából, kökényből, erdei szederből, somból jövőre itt folyamatosan nagyobb mennyiségű szörp, üdítő, lekvár, tea, pálinka készíthető. Erre a munkára  egy répcelaki, nagyon szorgalmas nyugdíjas csapat vállalkozott. Lehetőség lesz iskolai foglalkozásokat is tartani, a szemléltető eszközök mellett az élő természet szépségének megismerése fontos a gyermekek részére is. A területen mód lesz bográcsozásra, pihenősátrak felállítására is - közli Dóczi Attila.

- Az egyesület a répcelaki Móra iskolával együttműködési megállapodást kötött, így a diákok részére madárgyűrűzést, a közeli folyóvizek (Rába, Kis-Rába, Kőris, Répce) élővilágát mutatjuk be,valamint a védett és fokozottan védett élővilággal is ismerkedhetnek. A természetházat meghatározott időben a nagyközönség is látogathatja majd - teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!