Bulvár

2016.05.09. 15:34

Megnéztük, hogyan vonul át a Merkúr a Nap előtt

Magyarországon is megfigyelhető volt az év leginkább várt csillagászati jelensége, a Merkúr átvonulása a Nap előtt. Legutóbb 2003-ben történt hasonló, a következőre három évet kell majd várni.

Médiaközpont

A tavalyi részleges napfogyatkozáshoz hasonlóan ezúttal is a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium udvarán állították fel a két távcsövet, amivel az érdeklődők megfigyelhették az égi jelenséget. Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársai beszéltek a diákoknak a Merkúr átvonulásáról. Bár a felhők jöttek-mentek, azért néhány percig a szerencsések megpillanthatták a hatalmas napkorong előtti picike, fekete foltot.

"Mondták a tanáraink az iskolánkban, hogy lesz ilyen csillagászati jelenség, a Merkúr átvonul a Nap előtt. Nagyon jól lehetett látni távcsövön keresztül" - mondta el Márkus Emese, a Bolyai iskola tanulója.

fotó: Médiaközpont

A Merkúr a Naprendszer legkisebb és a Naphoz legközelebb eső bolygója. 88 nap alatt kerüli meg a Napot. Felszínét kráterek borítják, nincs légköre, viszont van vasat tartalmazó magja, ezért rendelkezik mágneses mezővel. Felszíni hőmérséklete -183 és 427 fok között változik.

"Ez a jelenség akkor következhet be, ha a pályájukon haladva a két bolygó, a Merkúr és a Föld olyan pozíciót foglalnak el, hogy a Nappal egy egyenesbe esnek. Középen van ugye a Merkúr, a Nap az egyik szélén, a Föld a másik szélén. A naprendszerben a bolygók sík ellipszis alakú pályán keringenek. Ha ezek az ellipszisek ugyanabban a síkban lennének, a Föld és a Merkúr pályasíkja megegyezne, ez gyakrabban bekövetkezne. De mivel ezek a síkok egy pici szögben hajlanak egymáshoz, ezért a geometriája az egésznek olyan, hogy nem minden alkalommal következik be, amikor egy vonalban van a három égitest" - mondta el dr. Kovács László, az obszervatórium tudományos munkatársa.

A Merkúr nagyjából hat óra alatt vonult át a Nap előtt. 13 óra 12 perckor érintette a Nap peremét, az átvonulás közepe 16.56-ra esett. A végét Magyarországról már nem lehetett megfigyelni, mivel a Nap a Merkúrral együtt addigra lenyugodott. A jelenséget megfelelő szűrővel ellátott távcsővel, legalább tízszeres nagyításban lehetett megnézni.

Legközelebb 2019-ben lesz Merkúr-átvonulás, a következőre 3032-ig kell várni.

Címkék#merkúr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!