Bulvár

2016.09.15. 14:01

Ne adjunk esélyt a nyestnek! - Így védjük meg autónkat a rágcsálótól

Szombathely - A ház körül megtelepedő nyest nem elég, hogy elviselhetetlen éjszakai lármázást csap, és veszettséget is terjeszt, de még az utcán vagy a nyitott garázsban parkoló autók kábeleit, csöveit is megrághatja.

Kelemen Attila

Ha az esti sétánk során barnás szőrű, nagy fehér mellfoltos, rövid lábú és karcsú testalkatú állatot látunk ólálkodni, kétségtelen, hogy nem macskával találkoztunk, hanem az autósoknak egyre több gondot okozó nyesttel. Mára az élelemszerzés reményében olyannyira elszaporodott ez az éjszakai ragadozó, hogy szép számban urbanizálódott, beköltözött a városokba.

Az általában egyedül vadászó, akár tíz évig is elélő ragadozó nem csupán a házak padlásaira fészkeli be magát, hanem az autók motorterébe is, ahol a rágcsálásával súlyos károkat tud okozni. A leginkább tavasszal kóborló kölykök minden útjukba kerülő kábelt, fék- és vízcsövet, ékszíjat, illetve gumiharangot és porvédőt megrágcsálnak.

Harapdálásukkal rövidzárlatot okozhatnak, mely számukra is végzetes lehet. Egy-egy elrágott villamos vezeték vagy cső esetenként komolyabb gondot is jelenthet az autótulajdonosnak, mint egy egyszerű vezeték-, és csőcsere. Mielőtt mélyen a zsebünkbe nyúlnánk, hogy kijavíttassuk a nyest okozta károkat, érdemes átgondolni, hogy mit tehetünk a károk megelőzéséért.

Vannak, akik hagyományos praktikára esküsznek, azaz állatszőrt vagy emberi hajat rejtenek a motortérbe. A pólyába vagy harisnyába töltött haj szaga állítólag emberközelséget jelez, és ezzel elűzi a kártévőt. Ehhez a megoldáshoz hasonlóan mások őrölt borsot, paprikaport vagy naftalint tesznek a motorháztető alá, bízva abban, hogy megvédik autójuk szilikonos alkatrészeit a rágcsálástól. Ezekkel a kézenfekvő módszerekkel azonban csak időleges eredményt lehet elérni, ugyanis a néhány nap vagy hét alatt elillanó anyagok nem jelentenek hosszú távú védelmet, a nyestet nem lehet így végérvényesen elűzni.

A természetes ellenséggel alig rendelkező rágcsáló elűzésére további két másik módszer is létezik: a nyestriasztó spray és az elektronikus nyestriasztó. A spray hosszabban  tartó védelmet kínál az előbb felsorolt hagyományos módszereknél. Különféle aromás anyagokat tartalmaz, amelyek mindenféle egészségkárosító hatás nélkül - azaz nem megmérgezve - tartja távol a nemkívánatos vendégeket. A motortérbe fújt korróziógátló hatóanyag kellemetlen íz- és illatanyag bevonatot képez, ezért a nyestek és rágcsálók elkerülik. A pár ezer forintért beszerezhető spray-t érdemes háromhavonta használni. Egyetlenegy hátránya, hogy a felületre való felvitel után enyhén ragacsos réteget képez. Éppen ezért minden egyes használat előtt ajánlott motormosást, illetve alvázmosást elvégezni. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a spray tartalma gyúlékony anyag, ezért csak hideg motortérben használjuk!

Az elektronikus riasztó különösen akkor praktikus, amikor védett állatokat szeretnénk távol tartani házunktól, autónktól. A kártevőirtásnál sokkal humánusabb megoldás előnye, hogy az ultrahanggal működő szerkezet folyamatosan bocsát ki az emberi fül számára érzékelhetetlen hangokat, ami viszont az állatokat annyira zavarja, hogy elkerülik. Az ilyen, elemmel működő berendezések mozgásra kapcsolnak be, így akár egy elemcserével egy éven át távol tarthatjuk a nyestet autóktól.

Azokon a helyeken, ahol durván elszaporodtak a nyestek, érdemes az állatok befogására szolgáló rácsos csapdákat kihelyezni vagy kutyákat telepíteni. A csapdák sintérektől is beszerezhetők. Van, aki kutyarongyot vagy a kutya vizeletével felitatott ruhadarabot tesz a rágcsáló fészke közelébe, ezzel is elüldözve a nyestet.

Címkék#nyest#autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!