Bulvár

2016.10.21. 15:45

Otthonszépítés a természettel

A harmonikus lakás mindig kicsit tükrözi az adott évszak hangulatát. Hogyan varázsoljuk a természetet otthonunkba?

Nógrádi Dóra

Idén is csodálatos az ősz, bár az időjárás kicsit szeszélyes, a száraz és napsütéses délutánokból sincs hiány. Ilyenkor érdemes hosszú sétára indulni a városi parkokban, vagy egy közeli erdőben. Vigyünk magunkkal kosárkát is, amelyben összegyűjthetjük azokat a szép faleveleket és terméseket, amelyeket szívesen látnánk viszont a hidegebb estéken a szobánkban saját kezűleg elkészített dekoráción.


SZÍNES, FARAGOTT, FESTETT TÖKÖK


Ősszel az egyik alapvető dekorációs elem a tök. Mindenféle tökkel díszíthetünk: vehetünk sütőtököt vagy óriási, faragható halloween tököt, de a dísztök is remek választás. Különböző formájú és árnyalatú dísztököket tehetünk az ablakba, kültéri virágládába a bejárati ajtó köré, vagy a szobában egy nagy tálba. A nagy, kerek tököket kifaraghatjuk lámpásnak, de aki nem kedveli a Halloweenhez köthető ötleteket, egyszerűen csak állítson egy cserép virágot a tök közepébe, így az remek kaspóként funkcionál majd. Nagy divat mostanában a tökfestés is. A kicsi, kerekded tököket akrilfestékkel, vagy csillogó dekorációs festékkel bevonva érdekes, szezonális dekorációs elemekhez juthatunk.

 

KOSZORÚK ÉS FÜZÉREK

Őszi témájú ajtókopogtatót, koszorút, vagy füzért is készíthetünk a bejárati ajtóra. Ilyenkor is a természet kincseivel díszítsünk, a csillogó, vagy fényes szalagokat és gömböket tegyük el advent idejére. Választhatunk már most olyan sima koszorúalapot, amelyet most termésekkel díszítünk, majd átöltöztetünk karácsonykor.

Aki kedveli a színes falevelet, és kisgyermekével, kis-unokájával együtt alkotna valamit, készíthet levélfüzért is. A kiválogatott ép és tiszta leveleket celluxszal, vagy hobbiragasztóval spárgára ragasztgatva hosszú, színes füzéreket kapunk. Ezekkel feldobhatjuk például a lépcsőkorlátot.


Választhatunk már most olyan sima koszorúalapot, amelyet karácsonykor újra felhasználunk majd

VARIÁCIÓK ASZTALDÍSZRE

A nappali fókuszpontja sok lakásban egy dohányzóasztal. Ide is kívánkozik valami ősszel, még az adventi koszorú előtt. Szebbnél szebb asztaldíszek készülhetnek termésekből. Ehhez szükség lesz egy szép üvegtálra, vagy átlátszó vázára, gyertyákra és az összegyűjtött termésekre. A vadgesztenye, a makk, a dió, a mogyoró és a csipkebogyó a legegyszerűbben beszerezhetők.

Ezekkel töltsük tele a tálat, középre tegyünk egy nagy (és akár több kisebb) gyertyát.


Egy példa: gesztenye, kövek egy tálban, középen gyertyával Fotó: Nógrádi Dóra; Shutterstock

MÉCSES SAJÁT KÉZZEL

A legtöbb szobában felgyúlnak esténként a gyertyák egy kis melegséget hozva a borongós napok végén. A kézműveskedés is kellemes kikapcsolódás lehet ilyenkor, sőt hasznos is, ha saját mécsestartók is készülnek egy-egy alkalommal. Számos technikát kipróbálhatnak a vállalkozó kedvűek, a hobbiboltok sokféle alapanyagot kínálnak az ünnepek előtt. Talán a legegyszerűbb a szebb befőttesüvegeket felhasználni erre a célra, hiszen ezekbe nagyobb gyertyák is elférnek, és a kertben, a ház körül is díszíthetünk velük. A befőttesüvegekre ragaszthatunk egyszerűen csak színes leveleket, amelyek a sötétben megvilágítva igen szépek. De az üvegfestés is remek kikapcsolódás, szép mécsestartók készülhetnek ezzel a módszerrel.

KRIZANTÉMOT NEM CSAK TEMETŐBE

A krizantémot sokan a temetői látogatással kapcsolják össze, de az ősz utolsó virága ennél sokkal többre hivatott.

A tengerentúlon például a halloweeni dekoráció része, de már nálunk is sokan veszik kültéri kaspóba. Főként a ház előtt, a bejárati ajtó környékén lehet vele színes virágkompozíciókat teremteni. Hálás növény, hiszen igénytelen, jól bírja az enyhe fagyokat, számos szép élénk, természetes színárnyalata van, így mindenféle környezethez könnyedén illeszkedik.

Ha a kertben hagyjuk, földjét érdemes szalmával, avarral, vagy mulccsal takarni. Ezzel megvédhetjük a korai fagytól, és így még a dekorációnkat is feldobhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!