Bulvár

2017.08.04. 16:40

Régi magyar vidékeken jártak a vépiek

VÉP - Szerbia, majd Románia területén keresett fel nevezetes történelmi helyeket, régi magyar területeket egy népes vépi csapat.

Vas Népe

Újvidéken (Novi Sad) a várost és a fölé emelkedő erődítményt hódították meg. A következő megállónál, Karlóca városán keresztül sétálva jutottak el az emlékkápolnához, ahol 1699-ben aláírták a magyarországi török hatalmat megszüntető békeegyezményt. A napot Belgrádban fejezték be, másnap fedezték fel a várost, a várat. Következett Szendrő vára, majd a Vaskapu-szoros szerb oldalán végigbuszozva jutottak át Romániába, Herkulesfürdőre.

Aradon, az obeliszk előtt a vépi kirándulócsapat Fotó: Kovács Péter

Háromórás hajókázás következett másnap a felduzzasztott Dunán. Orsován meglátogatták azt a modern kápolnát, amelynek helyén valamikor a Szent Koronát rejtegették. Az utolsó napra karánsebesi, majd temesvári városnézés jutott. Innen Aradra utaztak: virágot helyeztek el az obeliszk előtt, a vértanúk emlékére. Ópáloson, Balla Géza pincészetében zárult méltó módon a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!