Bulvár

2017.07.25. 15:50

Selyemre festett harmónia - Dezse Kriszta reméli, elkíséri az életét az alkotás

SZOMBATHELY - Az automatizáció, a tömeggyártás megnövelte a kétkezi munkával készült, egyedi dísz- és használati tárgyak ázsióját. Olyan embereket mutatunk be, akik valamilyen sajátos kézművestechnika művelésével különleges, szép tárgyakat varázsolnak a környezetünkbe. Dezse Kriszta színpompás, hernyóselyemre készült alkotásai csak úgy vonzzák a szemet.

Tóth Kata

Ha van selyemfestő alapkészletünk - igaz, idáig el kell jutni gondolatban és a cselekvés szintjéig is -, szóval ha kéznél van a hernyóselyem alapanyag, a speciális festékek, a kontúrozó, a vékonyabb és vastagabb ecsetek, és fel vagyunk vértezve kellő bátorsággal, kíváncsisággal, akkor akár az internetről is elsajátíthatjuk a selyemfestés alapjait. Ahhoz, hogy selyemfestett munkáink gyönyörködtessenek, és láttukra mások ellenállhatatlan vágyat érezzenek arra, hogy megtapintsák, közelebbről szem-ügyre vegyék, urambocsá! birtokolják azokat, sokkal több szükséges. A biztos technikai tudás megszerzéséig megtett út sem elég, kell valami plusz: a színek, az anyagok, a formák szeretete, lelemény, eltökéltség és a képesség, hogy határtalanul tudjunk adni a lelkünkből. Még csak nem is az egyediség a legfőbb értékmérő, hanem a hitelesség. Merthogy Dezse Kriszta alkotásai - a könyvjelzőktől az ékszereken át a mandalákig - hitelesek.

Ő magáról így vall: "Teltek-múltak az évek, anyagok, technikák, eszközök jöttek, maradtak vagy mentek. Ami állandó volt: az erős vonzódásom a színekhez és a légies, finom anyagokhoz. Sejtettem - ösztönösen tudtam -, hogy dolgom ott lesz majd igazán, ahol a kettő találkozik. A selyem egy csoda: maga az elegancia, a könnyedség, a súlytalanság, az egyediség. A színeknek különleges rezgése, energiája van rajta. Megmunkálása, festése örömöt ad, felszabadulttá tesz." Kriszta hozzáteszi: selyemfestett kézműves munkái - fülbevalói, nyakláncai, karkötői, mandalái, sáljai, képei és könyvjelzői - szándéka szerint továbbadnak abból az örömből, amellyel alkotta őket. Az otthonában a fotózás kedvéért összegyűjtött tárgyak színgazdagsága nem ereszti a tekintetet: meleg sárgák, narancsok, magenta, mályva és terrakotta; barackvirág, vízkék és jégzöld sorakozik a felületeken. Határozott mintájú és elmosódott vonalú, csepegtetős és csomagolópapíros technikával készült sálak látszanak laza összevisszaságban a kanapé egyik oldalán. A másikon színterápiás, egyedi, személyre szabott mandalák, amelyeket a megajándékozott neve és születési dátuma alapján készít. Kriszta meggyőződése: ezek az életút és a színek által rezgéseket tartalmaznak és az erre nyitott embereknek sok örömet jelenthetnek. Karakteres gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok kelletik magukat szépen elrendezve.

Közben kifeszített, szép, sima selyemre akvarellt készít - bájos arcú kislány kontúrvonalait rajzolja Kriszta.

A kontúrozóval körülrajzolt területről nem fut ki a festék - ezért lényeges a használata, magyarázza. Azt azért elárulja: az elmúlt három évben, ahogy egyre nagyobb gyakorlatra tett szert, megtanult biztos, szép vonalakat húzni. Sok időt igényel, amíg egy kép elkészül: először fejben tervez, aztán sütőpapírra skiccel, fakeretre feszíti a selymet, arra rárajzolja a sütőpapíron levő mintát, utána kontúrt fest, majd speciális selyemfestékkel megfesti az anyagot. A közismertekhez képest saját maga fejlesztette technikát is használ. Alakjai bájosak, légiesek, könnyedek és jókedvet sugároznak. Az, hogy sötét, borúlátó, rossz hangulatú képeket fessen, sohasem fordult meg a fejében. Egész egyszerűen nincs késztetése - lévén kölcsönhatásban van a munkáival. Mostanság gyerekekhez közel álló motívumok, figurák kerülnek ki az ecsetje alól, ez egy új irány. Soha nem érezte még, hogy teher lenne egy lehúzott nap után belefognia a festésbe és őszintén reméli, elkíséri az életét az alkotás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!