Bulvár

2016.05.12. 18:57

Tavaszi levél a hagymáról, a szívről és a világ közepéről

Ha tavasz, akkor virág. Ha ősz, akkor bezzeg hulló falevél. Viszont a színes falevelek egyenesen az ősz virágai, csokrot is lehet kötni belőlük.

Ölbei Lívia

Minden hasonlít valamihez, minden olyan, mint. A hold tányér, esetleg sajt, lámpás vagy sarló, a sarló kifli, a kifli kampó, a kampó behajlított ujj vagy karom. Így keletkezik, hullámzik a világ, így bontogatjuk a rétegeit. Mint a falurossza, világjáró, nyughatatlan Peer Gynt a híres-neves vadhagymát, amelyet éppen pünkösd szombatján szedett föl a kunyhója előtt. Fejteni kezdi, miközben újra elvonulnak előtte élete meg nem valósult álmai. A hagyma fogy, hullnak sorban a primadonnás hagymaszoknyák, és mire mind elfogy, kiderül, hogy belül, a hagyma közepén nincs semmi.

Fotó: Szendi Péter

Nincs megérkezés. Mindig csak egy újabb réteg, mindig csak a rétegek fölfejtése, mindig egy újabb hagyma, többnyire a könnyezést se lehet megúszni. Föltéve, ha megfordítjuk a dolgot, ahogyan két csörfös kislány tette: a gyerekek úgy képesek gyakorolni a teremtést, hogy nem is tudnak róla. Nem lehántanak és lebontanak, hanem létrehoznak, gondosan összeraknak: semmiből valamit, tavaszi falevelekből pünkösdi csokrot - vagy hagymát. Hárslevélre hárslevelet, rétegre réteget, fényre fényt, nagyobbra kisebbet, szépre szépet, lámpásra lámpást, harmóniára harmóniát, nevetésre nevetést. És lám: szív van a közepén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!