Bulvár

2017.02.12. 18:41

Trendelő: Így szűrjük ki a kamuhíreket az interneten!

Gyakorlatilag Donald Trump elnökké választása óta folyik a diskurzus a nemzetközi médiában a kamuhírek választást eldönteni képes erejéről.

Mehlhoffer Tamás

Totál hamis híreket közlő blogokat, oldalakat azelőtt is láttunk, ám a tengerentúli sajtó csak most kapott észbe. A Facebook és a Google szűrőket gyárt, hogy ritkábban szembesüljünk a „A magyar nyugdíjas a kertjében találta a kondenzcsíkból leszivárgó UFO-t, és nem hiszed el, mit mondott neki!" típusú irományokat, de egyelőre mérsékelt sikerrel.

Vagyis a legjobb kamuhírriasztó-rendszer nem máshol található, mint a saját elménkben. Ehhez osztott meg a napokban remek segítséget a Történelemtanárok Egyesülete: egy olyan infografikát, amely segít eligazodni a valós és hamis információk között. (Az eredeti forrást nem találtam, de örömmel várom olvasóink forrásmegjelölését.)

A médiát jól ismerő, mégis ismeretlen szerző azt javasolja, először ellenőrizzük a cikket közlő oldalt és a szerzőt, hogy kellően mértékadó-e korábbi tevékenységük. A címek túlzásait vessük össze a szövegben szereplő állításokkal: ha nagy a különbség, akkor lájkvadászatról van szó. Nézzük meg azt is, mikor készült az eredeti cikk, mert gyakran újra és újra felbukkannak régi írások! Ha túl szokatlannak bizonyul a történet, mondhatni alig hihető, akkor lehet hogy viccről, szatíráról van szó, vagyis divatos szóval valaki médiahekket hajt végre éppen. És ami a legfontosabb, kérdezzünk meg szakértőt, könyvtárost, vessünk egy pillantást tényellenőrző oldalakra, vagy már hitelesnek bizonyult forrásokra! Általában nem kell más, csak józan ész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!