Bulvár

2015.04.28. 12:53

Ültessen fát anyák napjára! - Kis virágkörkép

Virág nélkül nincs anyák napi köszöntés. Május első vasárnapjára sokan „élménnyel” készülnek az anyukájuknak, nagymamájuknak. Legyen az élmény egy vacsora vagy átvállalt házimunka. Az ajándék virág viszont elmaradhatatlan.

Unger Tamás

A vágott virágok közül az orgona és a tulipán az örök kedvenc, valamint az erdei, mezei virágokból kötött színes csokor. A kála szintén jellemző ajándék ilyenkor. Hagyományosan a világos színeket ajánlják a hozzáértők, csokorba kötve. Egyre többen azt vallják, hogy minél tartósabb, annál jobb a virág-ajándék, ez is egy trend az anyák napi virágválasztásban, mondja Nagy Attila, az egyik szombathelyi kertészet tulajdonosa.

A cserepeseknél népszerű egy ideje a fukszia: a tartós, sokáig csodálható növényeket évről évre többen keresik. A mediterrán hangulatú, terebélyes cserepeseket szívesen ajándékozzák. A fokföldi ibolya és a rózsa az igazi klasszikus, legyen az bármilyen színű. A cserépben adott virágoknál a színválasztásban egészen extrém trendek is látszanak idén: sötét bordó, szinte fekete virágú növényeket is keresnek ajándéknak, de ez még nem jellemző irányzat. Hagyományosan virágzó növényt illik adni a cserepesek közül, de idén már ez az ajánlás sem állja meg a helyét maradéktalanul. Ami szintén hódító útjára indult, az a faültetés – mondja a kertészet vezetője.

Eleinte születés alkalmából ültettek fákat, manapság már esküvőre is szokás és anyák napjára sem példa nélküli egy-egy fa beszerzése, ami aztán évekig a kert vagy balkon dísze lesz, emlékeztetve a megajándékozottat az alkalomra. Évről évre népszerűbbek a „cserepes csomagok”, amikor udvarra, vagy szobába való összeállításokat keresnek egy cserépbe ültetve. Ahogy a vágott virágból készült csokroknál, úgy itt is szabály a páratlan szám: jellemzően 3-5-féle növényből készül a cserepes csokor. Az árakban nincs jelentős változás az elmúlt évekhez képest, sem a vágott, sem a cserépbe ültetett virágoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!