Bulvár

2016.07.28. 07:28

Űrös filmek föderációja

A kitalált űrvilág legújabb produkciója, a Mindenen túl, alig egy hónap múlva kerül a mozikba. A Star Trek univerzumban egy 723 részes filmsorozat, egy rajzfilmsorozat, tizenkét egész estés mozifilm és több száz regény és videojáték van. A sorozatban többször szerepelt Budapest neve és a csirkepaprikás is.

Budai Dávid

Anton Yelchin alig több mint egy hónappal ezelőtt eljutott oda, ahová még senki nem merészkedett. A 27 évesen balesetben elhunyt színész előtt tisztelegve, minden érdekességet összegyűjtöttünk a Csillagok háborúja nagy űrös vetélytársáról, a Star Trekről. Annál is inkább mivel a kitalált űrvilág legújabb produkciója alig pár napja került a mozikba. A Gene Roddenberry átal kreált és J.J. Abrams által 2009-ben újraindított, világszerte népszerű Star Trek sorozat várva várt új része Justin Lin (Halálos iramban sorozat) rendezésében tárja elénk az Enterprise űrhajó és elszánt legénysége újabb nagyszabású útját. A Mindenen túl kalandja során az Enterprise az űr felfedezetlen zugaiba merészkedik, ahol egy új, titokzatos ellenséggel találkoznak, és ez a találkozás komoly próbára teszi a legénységet, és mindazt, amit a Föderáció jelent. Egy elvakult Star Trek-es ugyan izgalomba jön a föderáció szó hallatán, de aki olyan földhözragadt, hogy még a holdraszállást is megkérdőjelezi, annak bizony nem sokat mond.

A Star Trek egy gyűjtőcím, amely hat, összesen 723 részes tudományos-fantasztikus, egymással nagyon szoros kronológiai és tartalmi függőségi viszonyban lévő filmsorozatot, egy rajzfilmsorozatot, tizenkét egész estés mozifilmet és több száz regényt, videojátékot takar. E történetek közös eleme, hogy mind a már említett Gene Roddenberry által az 1960-as években kitalált világban játszódnak. A már-már mítosszá emelkedett kitalált univerzum a távoli (néhány száz évvel későbbi) jövőben játszódik, és optimista, nagyrészt utópisztikus képet fest a Föld jövőjéről: az emberiség kinőtte a betegségek, szegénység és a különbözőségek elfogadásának képtelensége jelentette problémákat, és egy nagy föderációban, a Bolygók Egyesült Föderációjában egyesítve él más intelligens fajokkal. A főszereplők e Föderáció űr-flottájában, a Csillagflottánál teljesítenek szolgálatot, és céljuk új életformák, új civilizációk felkutatása.

Az összes sorozat együttvéve több mint 100 Emmy-díjjelölést kapott, amiből 31-szer meg is kapta a díjat. A mozifilmek eddig összesen tizenhárom Oscar-jelölést kaptak, és a 2010-es Oscar-gálán meg is született az első Star Trek mozifilmes Oscar-díj: ami nem meglepő módon a legjobb maszknak járó díjat jelentette. Érdekesség, hogy a Star Trek történelme során jó pár magyar utalással gazdagodott. A Kapcsolatfelvétel című film elején felbukkan egy USS Budapest nevű hajó, de a város neve többször is elhangzik, sőt egy epizódban a magyar zászlót is ki lehet szúrni. A Voyager ötödik évadának egyik részében pedig Janeway kapitány csirkepaprikással várja Chakotay-t vacsorára. Egy másik epizód nyitójelenetében pedig szintén csirkepaprikást főznek, és a „paprikás” magyar szó helyes kiejtésén élcelődnek, majd Jake meg is jegyzi, hogy ez magyar étel. A legenda tehát igaz, ahol filmet készítenek, ott így vagy úgy a magyaroknak is helyük van, ráadásul a Star Trekben egy csomó idegen lényt alakítottak magyar származású színészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!