Bulvár

2017.07.31. 15:20

Válaszút előtt a vasvári rétesfesztivál

VASVÁR - Rétesekben és programokban is gazdag lesz augusztus első szombatjának rendezvénye. A Rétesfesztivált 15. alkalommal rendezik meg. A gasztronómiai esemény hosszú távú fenntarthatósága érdekében azonban sok mindenen változtatni kell.

Pogács Mónika

- Szinte észrevétlen módon vált a Rétesfesztivál a város meghatározó eseményévé, melyre hazatérnek az elszármazottak, a vasváriak pedig úgy időzítik a nyaralásukat, hogy a rendezvényre hazaérjenek - fogalmazta meg Gergye Rezső szervező. A Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója arról beszélt: bármennyire természetes módon illeszkedik mára a fesztivál a vasváriak, a megye és a régió kulturális életébe, a program autentikus tartalmának megőrzéséért tenni kell. - Manapság, ha hosszú ideig tart valami, sokan sürgetik a megújulást. Én nem feltétlenül vagyok ennek híve. De most a Rétesfesztivállal kapcsolatban változtatni kell. Az indokolja ezt, hogy lassan elmegy az a nemzedék, amely a rétes gyúrásának, nyújtásának, készítésének ősi tudását magában hordozza - mondta. Gergye Rezső úgy véli: van idő még, de ezt feltétlenül ki kell használni a tudás átörökítésére, átadására. Ugyanis rétes készülhet mirelitből, gépi tésztával, gyümölcsökkel, az nem ugyanaz, mint a kézzel nyújtott. Hiába van matematikailag, patikamérlegen mérhetően ugyanannyi liszt, cukor, tojás és minden más mindkét fajtában. A helyben nyújtott tésztára a falvakban termett gyümölcs kerül. A régiek tudása, a közösségek együttműködése, azaz a hozzáadott érték a magas. Ettől ér többet ez a rétes.

Gergye Rezső a Rétesfesztiválon nyíló könyvszobrászati kiállítás anyagát fogadja Fotó: Vincze Kornél

- A jövőben a tudás továbbadásának mikéntjében kell gondolkodnunk. Lehet, hogy nem miden évben lesz majd fesztivál. Lehet, hogy jövő évben inkább egy szakmai konferenciát tartunk a témában gasztronómiai elő-adókkal, a még élő mozdulatokat rögzítő filmek vetítésével, könyv kiadásával és az előadások után helyben nyújtott rétesek kóstolójával - sorolta a lehetséges folytatást Gergye Rezső.

A kulturális központ munkatársai emellett az éves rendezvényen túl folyamatjellegű program részleteit dolgozzák ki. - Egyik ötlet, hogy a Rétesfesztiválon kezdetektől aktív csoportok, az oszkóiak, az andrásfaiak, a csehimindszentiek, a petőmihályfaiak, a sorkikápolnaiak vándor módon elmennének más falvakba, minél többe. Ott lépésről lépésre bemutatnák a helyi vállalkozó kisközösségeknek a rétessütés alapjait. Persze a tanítás oda-vissza folyhatna, hisz a fogadóhelyeken is lehet olyan rétesváltozat, amelyet eddig a többiek még nem ismertek - beszélt a további innovatív tervekről az igazgató.

Egy másik pozitív hatás lehet, hogy a találkozások motiváltabbá tehetnek újabb kisközösségeket, hogy rétesportát nyissanak a fesztiválon.


- A folyamat fontos. A nemzedékeknek el kell sajátítaniuk a tudást - jegyezte meg a szervező. A cél elérését, ahogy a fesztivált is, komplexen tekintik a vasvári szakemberek. A rendezvény a tágabb értelmű gasztronómiáról, még tágabb értelemben a minőségi kultúráról szól. A szervezés, az előkészítés közösségi összefogást igénylő folyamat. Ez volt az alapja másfél évtizeden át a gasztroeseménynek. De idén marad még a hagyományos Rétesfesztivál a sok rétesportával, akik helyben sütik majd a finomságokat. Könyvszobor, kőkép- és falvédő-kiállítás, hungaricumokat bemutató sátor is lesz majd a rendezvénytéren. A bemutatókon, kóstolásokon túl a Város Bora cím birtokosa és az első helyi borverseny díjazottjai szintén itt vehetik át okleveleiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!