Bulvár

2017.08.22. 19:35

Védett síremlék újult meg-Balogh Gyulának, Vas vármegye levéltárnokának állít méltó emléket

Védett síremlék újult meg a Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Vas Megyei Temetkezési Kft. együttműködése nyomán: nincs már megdőlve és keretet is kapott - méltó Balogh Gyula levéltáros emlékéhez.

Tóth Kata

Példaértékű, gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a Szombathelyi Szépítő Egyesület és a Vas Megyei Temetkezési Kft. között: nemrég az 1837-ben Ihászon született és 1921-ben Szombathelyen meghalt Balogh Gyula Vas vármegyei levéltárnok, történetíró, lapszerkesztő, újságíró és költő védett sírját tették rendbe a Szent Márton utcai temetőben.

A Szombathelyi Szépítő Egyesület tagjai munka közben Fotó: Bődi Lívia

Az A/5-ös parcellában található megújult sírhant nem az első eredménye az együttműködésnek: három éve egy temetői sétát követően az egyesület ifjúsági vezetője, Bődi Lívia elhatározta, hogy a fiatalok és az egyik vezetőségi tag, Theisz Károly segítségével a temető sírjait gondozni, értékeit védeni fogják. Az elgondolást tett követte: az elmúlt évek alatt Bodányi Ödön, Kisfaludy József, Hidassy Krisztina, dr. Dunst János és Knebel Jenő sírját is renoválták.
Balogh Gyuláéval nemrég végeztek, szeptemberben még növényeket ültetnek be, ezzel teszik teljessé a sír megújulását. Tervbe vették a Mayer család sírjának rendbetételét, jelenleg a megvalósításon dolgoznak. Szeretnék, ha a Hidassy Krisztina, neves jótékonykodó sírján lévő Szent Erzsébet-szobor is visszanyerné eredeti szépségét, hiszen egyedülálló értéket képvisel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!