Bulvár

2017.07.12. 11:44

Tippek, hogyan védekezzünk a villámok ellen

Óvatossággal és felkészültséggel elkerülhetjük, hogy belénk csapjon a villám.

Horváth Flóra

A meglepően változékony időjárás miatt sem árt felkészültnek lennünk. Egy semmiből jött zivatar és a vele járó dörgés, villámlás nemcsak félelmet generálhat, hanem balesetveszélyt is. Ha viszont kellően óvatosak vagyunk, könnyedén vehetjük az akadályokat.

Magyarországon elsősorban májustól augusztusig számíthatunk villámlással járó viharokra. A mostani időszak pontosan ilyen, Szombathelyen is tombolt az égiháború.

Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője villám okozta vészhelyzetben is hasznosnak bizonyuló tanácsokkal látja el az olvasókat.

Veszély

A villám mindig a legkisebb ellenállású utat keresi, ezért az élő szervezetek potenciális jelöltek magas víztartalmuk és alacsony ellenállásuk miatt. Egy villámcsapás több veszélyt is tartogat: tönkreteheti a mozgást irányító és az érzeteket továbbító idegkötegeteket, és ez akár azonnali szívleálláshoz is vezethet. Túlélésre csak akkor van esélyünk, ha a villám a testfelszínen halad át, bár ekkor is okozhat bénulást, görcsöket, szívkárosodást. Akit villámcsapás ér, azt huszonnégy órás megfigyelésre kórházba kell szállítani, még akkor is, ha látszólag jól van az illető. A villám okozta tűz esetén pedig azonnal tárcsázzuk a tűzoltók számát.

Előzékenység

Mivel ez egy természeti jelenség, megelőzni nem tudjuk, védekezni azonban a rendelkezésünkre álló technikai eszközökkel tudunk.

Az épületeket villámvédelemmel kell ellátni, amelyet a tűzvédelmi előírások határoznak meg. Ennek az eszköze a villámhárító, amely biztosítja azt, hogy közvetlen villámcsapás esetén se keletkezhessen az építményben tűz, és az ott tartózkodókat ne érhesse villám eredetű áramütés.

Ijedtség

Többféleképpen védekezhetünk a villámlás ellen: amint azt észleljük, hogy vihar közeleg, a legjobb megoldás egy házban vagy egy üzletben meghúzni magunkat. Semmiképpen se egy fa alatt keressünk menedéket! Ha erre nincs lehetőségünk, esetleg autóban ülünk, húzzuk fel az összes ablakot és ne érintsük meg a fém részeket. Kerüljük a nedves talajt, a vízfelületeket, a kőomlásra hajlamos szakadékokat! Egy 10-30 centiméter átmérőjű száraz réteg (szigetelés, ruhanemű) is segíthet. Bármi történjék, ne essünk kétségbe, azzal csak rontanánk a helyzetünkön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!