Celldömölk

2015.06.23. 15:20

Celldömölki bugyigyár: itt a vég?

Celldömölk - Utolsó magyarországi partnerével is felmondta bérmunkaszerződését a Triumph AG. A döntés számos munkavállalót érint Celldömölk térségében.

Cseszkó Tamás

Május 29-én jelentette be a Triumph AG., a Wiener Neustadt-i székhelyű fehérneműgyártó cég, hogy felmondja a bérmunkaszerződését a celldömölki székhelyű Bakó Trex Kft.-vel. Mindezt a gyártási kapacitás csökkenésével indokolták.

– Régi családi vállalkozás a miénk, a celldömölki üzemünk 1990 óta, a tapolcai telephelyünk 1998 óta szolgáltat a világszerte ismert Triumphnak – mondta el Ifj. Bakó László, a vállalat ügyvezetője.

– Sokkolta a létszámcsökkentésről szóló hír a cégvezetést és a dolgozóinkat is, annak ellenére, hogy március végén már kaptunk információkat a dunaújvárosi, oberwarti bezárásokról, sőt Wiener Neustadtban is jelentős létszámcsökkentést hajtott végre a cég. Bakó László azt mondja, a bezárások oka elsősorban az ázsiai gyártás térnyerése, ennek ellenére semmilyen előzménye nem volt a bejelentésnek. – Abban bíztunk, hogy amennyiben a Triumph  Európában kíván eladni, azt Európában fogja legyártatni is – mondta az ügyvezető. A mostani döntés komoly következményekkel jár, Celldömölkön és térségében kb. 201 főnek szűnhet meg a munkája. – Ha tavaly legalább egy kis jelzést kaptunk volna a várható helyzetről, akkor rögtön új partner keresésébe kezdünk. A Triumph ugyanis megkövetelte tőlünk, hogy kizárólag nekik dolgozhatunk.

Fotók: a szerző

A gépek a Triumph tulajdonában vannak, a felmondási idő után visszaszállítja Ausztriába, így munkaeszközök nélkül maradunk – fogalmazott Bakó László. A cégnél egyébként a munkavállalók több mint 90 százaléka női munkaerő. – Kizárólag egy műszakban foglalkoztattuk őket, sőt a kisgyermekes édesanyák 7 órára járhattak. Igazi családbarát munkahely vagyunk, bár ezt sohasem vertük nagydobra – mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy a dolgozók sok személyes információt osztottak meg vele. – Tudom, hogy sokan egyedülállóként nevelik a gyermeküket, vagy éppen ők a családfenntartók.

Az ügyvezető végtelenül el van keseredve, hiszen mint mondja, az alkalmazottak végig hittek bennük és kitartottak mellettük még akkor is, amikor a gazdasági válság a céghez is begyűrűzött, ráadásul az elmúlt 25 évben nem volt olyan momentum, amit ne tettek volna meg az anyavállalat kérésére.  – Egymagunk képtelenek vagyunk a 30 eurós vietnámi bérekkel versenyezni – húzta alá Bakó László, aki szerint a mostani nyilatkozata egyfajta néma, késői sikoly az ágazatért. Hozzátette: a rendszerváltás óta senki sem foglalkozott a könnyűipar ezen részével.

– Magyar vállalkozásként, támogatások nélkül eddig futotta az erőnkből –hangzott el. Mi lesz most? - tettük fel a kérdést. Megtudtuk: ahogy kiderült a helyzet, azonnal felvették a kapcsolatot a kereskedelmi és iparkamarával. – A tőlük kapott címlista alapján elsősorban olyan cégeket kerestünk meg, akik hajlandóságot mutattak arra, hogy esetleg kihelyezik hozzánk a gyártást. Felvettük a nemzetközi fehérneműgyártó cégekkel is a kapcsolatot, hiszen nekünk ebben a tevékenységben van gyakorlatunk, de számos olyan társaságnál is kopogtattunk, akik megpróbálnak a piaci szereplők között közvetíteni. Bakó László nem áll meg, jelenleg személyesen tárgyal a környékbeli nagyobb multicégekkel. – A kamara arról tájékoztatott minket, hogy a megyében munkaerőhiány van a könnyűiparban, így várhatóan sikerül alkalmazottainknak új munkahelyet találni. – Sajnos az időhiány miatt be kellett jelentenünk a létszámleépítést, de ezt a folyamatot vissza lehet még fordítani, ha jelentkezik olyan megbízó, aki végeztetne velünk bérmunkát – mondta reménykedve Bakó László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!