Celldömölk

2014.09.30. 19:03

A 19. század reprezentatív látványa

Celldömölk – Nagy érdeklődés mellett nyílt meg és a remények szerint a tavalyi Munkácsy-tárlathoz hasonlóan sikeres lesz a Látványok és tekintetek címmel 19. századi mesterektől válogató kiállítás a KMKK Móritz Galériájában.

Ölbei Lívia

A több mint harminc kép a pécsi Janus Pannonius Múzeum 19. századi gyűjteményéből érkezett, ezeket a képeket ráadásul korábban még soha sehol („anyamúzeumukban” sem) állították ki így, együtt. „Ha a 19. századi magyar festészetet különböző stílustörekvései, eltérő művészi manírjai, illetve korszakváltásai ellenére egyetlen valamiként, eszményi egységgént akarjuk megpillantani, akkor formai ideáljában s ábrázolási technikájában a realisztikus, eszmei tartalmában a nemzeti fogalmára vonatkoztathatjuk”, írja Anghy András (azaz Nagy András, a pécsi múzeum főmuzeológusa) a kiállítás bevezetőjében, hozzáfűzve, hogy a celli tárlaton a 19. századi festészetet jellemző témákból és alkotóktól reprezentatív válogatást nyújt a kiállítás (Munkácsytól Orlay Petrich Somán át Szinyei Merse Pálig).

Végezetül pedig azt ajánlja, hogy a látogatóknak, hogy „tekintsenek meghitt szeretettel és elfogulatlan műkritikával ezekre a 19. századi magyar festményekre”. Meghittségből már a különben nagy érdeklődéssel kísért megnyitón sem volt hiány. A celli születésű Nagy András sok baráttal, régi ismerőssel, sőt: régi celli főnökével, a művelődési központ egykori igazgatójával is találkozott. A meghittséghez járul hozzá a Móritz Galéria „szalon-hangulata” is, amelyhez jól illett a Miage Salon Quartet muzsikája (benne a pécsi főmuzeológus régi barátja, a csellóművész Lipi Tamás).

Az eseményen Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója mellett Fehér László polgármester köszöntötte a vendégeket, emlékeztetve egyebek mellett arra, hogy a jelentős kulturális események növelik a város presztízsét. A kiállítás november 30-áig tart nyitva, nem csak cellieknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!