Celldömölk

2016.10.25. 17:20

A 90 éves Pleiveisz Márton köszöntése: a családot a honvágy hozta vissza Cellbe

Celldömölk - A forradalom évfordulóján, október 23-án töltötte be 90. életévét Pleiveisz Márton. A város nevében Szücs Andrea aljegyző köszöntötte a fiatalos ünnepeltet családja körében. Marci bácsiról tudni illik, hogy elkötelezett Fradi-drukker.

Gyuricza Imre

Pleiveisz Márton Devecserben született, 19 éves koráig ott is élt - akkor elérte a második világégés az ő korosztályát is. Fiatalok lévén katonák még nem lehettek, így leventeként vonultak be a németek szolgálatára. Szanitécként, a lőszerutánpótlás szállítójaként ténykedtek. A kormányzó a kiugrási kísérlet előtt korosabb leventékből szerveztette meg a Szent László-hadosztályt, amelynek kulcsszerepe lett volna Magyarország háborúból való kilépésében. Aztán másképp alakult minden, de nem mindegyik ifjú volt annyira szerencsés, mint Pleiveisz Márton és devecseri társai. (Olaszfaluban az oroszok - félreértelmezve a németekére hajazó egyenruhát - 22 fiatalt végeztek ki, veszélyes ellenségnek vélvén őket.)

Pleiveisz Mártonék Tüskeváron állomásoztak, majd a nyugati határ felé indították őket, de ő két helybéli társával jobbnak vélte, ha hazafelé indul. Megszöktek és Devecserbe tértek vissza. Azonnal kaptak feladatot: 19 holttestet kellett eltemetniük, minden szükséges felszerelést - csizmát, kesztyűt és megfelelő mennyiségű pálinkát - a rendelkezésükre bocsátottak ehhez a szörnyű munkához, de többen még így sem bírták elviselni.

A 90 esztendős drukker, Pleiveisz Márton celli köszöntése Fotó: Gyuricza Imre

Még sok-sok emlék előkerül a születésnap alkalmából.

A háború után Pleiveisz Márton Várpalotára került, a bányában dolgozott. Szobafestői pályafutását 1947-ben Pesten kezdte meg: híres épületeken dolgozott, például a Nyugati pályaudvar felújításában is részt vett. Közben bekapcsolódott a munkásmozgalomba, belépett a szociáldemokrata pártba, személyesen megismerte Marosán Györgyöt is. Pesten ismerkedett meg azzal a celli lánnyal, akit aztán 1949-ben feleségül vett. Az 1956-os forradalom Sztálinvárosból hazafelé tartva érte: Kőbánya-felsőn szállt le a veszteglő szerelvényről, sikeresen hazajutott Angyalföldre. Négy gyermekükkel 1968-ban költöztek haza, Celldömölkre: Marci bácsi feleségében túl erős volt a honvágy.

A házaspár 63 évet töltött együtt. Marci bácsi harminc éve nyugdíjas. Nem volt kérdés, hogy Fradi-tortával kell fölköszönteni a 90. születésnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!