Celldömölk

2015.03.30. 15:26

A háború áldozataira emlékeztek Kemenesmihályfán - Egy tisztet újratemettek

Kemenesmihályfa – A 70 évvel ezelőtti háborús eseményekre emlékeztek a településen a hét végén. Újratemették Boros Lászlót, a Magyar Államvasutak tisztjét, aki az 1945-ös összecsapások idején vesztette életét.

Cseszkó Tamás

– Sokan nem is tudják, de 1945. március 27-én a visszavonuló német hadsereg 79. számú páncélvonatának katonái csaptak össze a Vörös Hadsereg egységeivel Kemenesmihályfa területén – mondta Takács Balázs, a település polgármestere, aki maga is fontosnak tartja, hogy emlékezzenek a régmúlt eseményeire. A harcokban ugyanis nemcsak a katonák, hanem több civil lakos is életét vesztette.

Értük tartottak szentmisét a helyi templomban, amelyet Kirner Zoltán plébános celebrált.

Az emlékezők aztán énekelve vonultak át a község temetőjébe, ahol folytatódott a megemlékezés. Futó Kovács Szandra, a Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendéke trombitajátéka sokak szemébe csalt könnyeket.


Ágh Péter képviselő tartott ünnepi beszédet a megemlékezésen
Fotó: Cseszkó Tamás

Kiskós Ferenc, a Vas Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője beszédében a világháború polgári áldozataira emlékezett. Szavai szerint öröm, hogy egyre több fiatal vesz részt ezeken a rendezvényeken, hiszen ők azok, akik tovább tudják vinni az ősök örökségét. A megemlékezésen beszédet mondott Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Beszédében felidézte a hetven évvel ezelőtt történteket. – Már megtörtént a holokauszt és a porajmos borzalma, nem csak Budapest volt romokban, ekkora már Szombathelyt és Celldömölköt is lebombázták. Kemenesmihályfa is a második világháború történetének része lett. A világtörténelem legtöbb áldozatot követelő harci cselekménye elérte ezt a Vas megyei falut is. Így egy röpke pillanat alatt, minden ami biztos volt, az bizonytalanná vált. Mindazok közül, ami értékes volt, egy dolog maradt igazán értékes: életben maradni. Életben maradni, mindenkinek, akivel összeköt a szeretet – fogalmazott Ágh Péter.

A beszédeket követően újratemették Boros Lászlót, a Magyar Államvasutak tisztjét, aki szintén a hetven évvel ezelőtti események idején vesztette életét. A temetőben Kovácsné Nagy Márta evangélikus lelkész és Kirner Zoltán imádkozott az elhunytak-ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!