Celldömölk

2015.04.28. 15:45

A holokauszton túl: elnöki emlékérem a celli Sági Pálnénak - megbecsülést érdemlő életútjáért

Megbecsülést érdemlő életútjáért, példamutató emberi tartásáért Vas megye közgyűlése elnökének emlékérmét adta át Sági Pálnénak Majthényi László kedden délután a celldömölki városházán. Sági Pálnét virággal, ajándékkal köszöntötte Fehér László polgármester.

Gyuricza Imre

Sági Pálné, vagy ahogy Celldömölkön mindenki ismeri: Kati néni – Singer Kató - 19 éves volt a vészkorszak idején. Családjából egyedül ő tért vissza Auschwitzból. Singerék Pápától 20 kilométerre, Szanyban laktak, 1944 áprilisában a csornai gettóba vitték őket. A soproni bevagonírozás után három nap, három éjjel tartott a júliusi utazás Auschwitzba. Mengele utasítására rögtön elszakították öccsétől és édesanyjától, aztán az édesapjától is. A mérhetetlen szenvedések és megaláztatások után 1945 tavaszán jutott vissza Pápára. A holokauszt borzalmairól az Új Kemenesaljában vallott. 1947-ben férjhez ment, lánya született, aztán jöttek az unokák. Évtizedek óta Celldömölkön él, a város megbecsült polgára.

A kitüntetés átadási ceremóniáján a Szombathelyi Zsidó Hitközség képviseletében Sugár Judit vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!