Celldömölk

2014.09.30. 19:09

A pákozdi csatára emlékeztek a celldömölki iskola diákjai

Celldömölk – A dicsőséges pákozdi csatára emlékeztek Celldömölkön, több száz diák vonult mécsessel Batthyány Lajos miniszterelnök emlékművéhez.

Cseszkó Tamás

– Folyamatosan igyekszünk új programokkal feldobni az iskolai életet – mondta el Danka Adél, a Celldömölki Városi Általános iskola igazgatónője. Hétfőn a pákozdi csata 166. évfordulójára emlékeztek a diákok, a celldömölki és az alsósági tagintézményekben színes prog-ramokkal készültek tanulók és pedagógusok egyaránt. A diákok az életkoruknak megfelelő feladatokat kaptak, voltak, akik csákókat hajtogattak, voltak, akik zászlót színeztek, a legnagyobbak a szabadságharc térképét készítették el.

A celldömölki iskolában kulturális műsort rendeztek, katonadalokat énekeltek, de akadályversennyel is meg kellett birkózniuk a fiataloknak. 1848. szeptember 29-én a magyar csapatok Móga tábornok vezetésével nagy erejű győzelmet arattak Jelasics horvát bán csapatai felett.

– Jó látni, hogy ennyi hazaszerető diák tanul intézményünkben, akiknek fontos a múlt ápolása – fogalmazott Danka Adél. A programon előadást tartott Rozmán László, a celldömölki tankerület igazgatója is, aki egy Erdélyről szóló bemutatóval készült.

Rozmán László tankerületi igazgató is az emlékező diákokkal tartott (Fotó: Cseh Gábor)

– A határtalanul program révén hetedik osztályos gyermekek látogatnak el Erdélybe, Kárpátaljára és a Felvidékre, őket készítettük fel, hogy lássák, milyen csodák várnak ott rájuk – mondta el Rozmán. Hozzátette: a pákozdi csatának ma is érvényes üzenete van, hiszen a szabadságharc nyitányaként nemzeti összefogással sikerült a túlerő fölött győzelmet aratni.

– Örök tanulság ez a fiataloknak, hogy ha a hazát nézzük, nincs megoldhatatlan feladat. A tankerületi igazgató dicséretesnek nevezte a pedagógusok áldozatos munkáját, szavai szerint így lehet a történelmet még közelebb hozni a diákokhoz. Délután megkoszorúzták az alsósági tagintézményben Berzsenyi Lénárd szobrát, este gyertyás menet indult az első magyar miniszterelnök, gróf Batthyány Lajos emlékművéhez, a sétán több százan vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!