Celldömölk

2016.02.12. 09:54

A szabadság, a szeretet, az odaadás filmje - Telt ház előtt vetítették Celldömölkön A Lovasíjászt

Megtelt a celldömölki artmozi nézőtere a vetítés kezdetére, ugyanúgy, mint országszerte mindenhol. Kaszás Géza A Lovasíjász című filmje tagadhatatlan siker, sorra hódítja meg a nézőket, könnyen megjósolható, hogy látogatottsági rekordokat fog dönteni.

Gyuricza Imre

„Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek." - üzeni nekünk Kassai Lajos a film elején.

Kassai hatéves kora körül szeretett bele a magyar íjba, a formája, a vélt ereje üzentek neki ősi titokzatos nyelven, nem teljesen értette, de életre szóló szenvedélye lett az íjászat. Vallja, hogy az íj a reméltnél is többet ad annak,  aki kezébe veszi: életformát, vállalást, hitet, eltökéltséget, gerincet.

Kassai Lajos lovasíjász 15 hektáros birtoka közvetlenül Kaposmérő határában terül el, a 80-as évek végétől épül és szépül. A világ minden részéről fogad tanulni vágyókat, továbbá helyet ad nemzetközi versenyeknek, edzőtáboroknak, világtalálkozóknak.

A Kassai-völgyben tíz év gyakorlással tökéletesedett a Kassai-pálya, a fedett és fedetlen pályák. Jelenleg ez a hely a lovasíjászat világközpontja. A Kassai-féle lovasíjász módszer 2014 elején hungarikum lett.

Kaszás Géza filmje egy embert, egy életutat, egy vállalást mutat be. Kassai nem könnyű ember, és aki teljesíteni akarja a lovasíjászpróbákat, annak szinte újjá kell születnie, vagy olyan ősi energiákat szabadítani fel önmagából, amelyek aztán alkalmassá teszik őt a próbák teljesítésére.

Hömöstrei Pál, a házigazda Kaszás Gézával

Kassinál nincs engedmény, önbecsapás, tessék-lássék feladat. Vagy-vagy helyzetet teremt: ha megfeleltél a próbákon, joggal örülhetsz, ha nem, akkor nem érdemes magyarázkodni, ezt nem lehet kidumálni, újra belevágsz és megcsinálod, vagy nincs tovább.

Kaszás Géza Kassairól, a lovasíjászról szóló filmje a szabadság, a szeretet, a teljes odaadás filmje.

Bemutatja az embert, a birtokot, az állatait, amiket minden reggel hangos jó reggelttel köszönt, amikor élelmet ad nekik.

Kaszás Géza Molnár Dáviddal, aki teljesítette a lovasíjász-tábort

Celldömölkön Hömöstrei Pál házigazdaként beszélgetett a vetítés után Kaszás Gézával a filmről, bevonva ebbe minket, a nézőket is. Egy ilyen filmnél elkerülhetetlen kérdések merültek fel eredetünkről, mítoszainkról, máig eldöntetlen vitákról. Bizony, jobban tetszik a többségnek a hun-magyar eredet, mint a halszagú magyar-finn rokonság.

Aki csak teheti, nézze meg a filmet, ha másért nem, a gyönyörű lassítások, az éles természetképek, a lovak és lovasaik felejthetetlen mutatványai miatt. Kaposmérő nem a világ vége, a Zselic gyönyörű vidéke, érdemes a helyszínen megismerkedni Kassai Lajos életművével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!