Celldömölk

2015.03.04. 17:40

Babaköltemények - Japán kiállítás a KMKK Móritz Galériájában

A budapesti Japán Alapítvány rendszeresen kikölcsönzi különféle tematikájú vándorkiállításait, célja természetesen a távol-keleti ország kultúrájának népszerűsítése. Egy japán kiállítás most a KMKK-ban állomásozik.

Gyuricza Imre

Itt van a Japán világörökségi helyszíneit fotókon bemutató gyűjtemény. Az univerzális értékekkel bíró kulturális és természeti kincsek közül Japánban először 1993-ban a Sirakami hegyvidék és a Jakusima-sziget, a Himedzsi-kastély és a Hórjúdzsi buddhista templomegyüttes kerül fel a világörökségi listára. Később a régi főváros, Kiotó kulturális kincsei, Sirakavagó és Gokajama „gassó-zukuri” típusú falvai, a hirosimai „Atombomba dóm”, az Icukusima-szentély, az egykori Nara főváros kultúrkincsei, Nikkó templomai, valamint a gazdag ökoszisztémákat rejtő Ogaszavara-szigetek is a világörökség részévé váltak. A fotókat Mijosi Kazujosi készítette. A Japán világöröksége-tárlatot babagyűjtemény kíséri. Vannak lánybabák – a márciusi „lányok ünnepe” megidézésére –, és vannak fiúbabák is, a szintén tavaszi (májusi) „fiúk ünnepe” kedvéért. A lányok ünnepét hinababák kísérik, ők felelősek az ártó szellemek távoltartása mellett a leány gyermekek egészséges felcseperedéséért, sikeres jövőjéért.

A fiúk ünnepén tradícionálisan, mesebeli hősöket, vakmerő harcosokat formázó „babaköltemények” kerülnek ki a fiúgyermekes családok otthonainak polcaira. A babák a fiúk bátorságának, kitartásának serkentését szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!