Celldömölk

2016.11.22. 21:15

Eötvös-inga, olaj és fuvola - A Ság hegyi mérés tiszteletére a geofizikusok egyesülete Cellben ünnepelt

Celldömölk - Eötvös Lorándot világszerte a kiemelkedő jelentőségű fizikusok között tartják számon. 125 éve a Ság hegyen próbálta ki az általa tervezett, gravitációs mérésekre alkalmas - és róla elnevezett - ingát, amely aztán sokat segített például az olajmezők föltérképezésében. Az évfordulót Celldömölkön ünnepelte meg a Magyar Geofizikusok Egyesülete.

Ölbei Lívia

Eötvös Lorándnak van kultusza Celldömölkön: a Ság hegyen emlékoszlop jelzi, hogy a jeles fizikus anno ezt a helyet választotta mérései helyszínéül. A Vulkánházban nemrég Eötvös-kiállítás nyílt, itt az Eötvös-inga is alaposan szemügyre vehető.

Eötvös Loránd egyébként körülbelül négy évtizeden át foglalkozott a gravitációs terekkel, felfedezéseinek köszönhetően született meg a modern gyakorlati geofizika. Az első Eötvös-inga tehát 1891 májusában készült el. Műszerét maga Eötvös ilyen plasztikusan, szemléletesen mutatja be: "Egyszerű egyenes vessző az az eszköz, melyet én használtam, végein különösen megterhelve és fémtokba zárva, hogy ne zavarja se a levegő háborgása, se a hideg és meleg váltakozása. E vesszőre minden tömeg a közelben és a távolban kifejti irányító hatását, de a drót, melyre fel van függesztve, e hatásnak ellenáll és ellenállva megcsavarodik, e csavarodásával a reá ható erőknek biztos mértéket adván. A Coulomb-féle mérleg különös alakban, annyi az egész. Egyszerű, mint Hamlet fuvolája, csak játszani kell tudni rajta, és miként abból a zenész gyönyörködtető változásokat tud kicsalni, úgy ebből a fizikus, a maga nem kisebb gyönyörűségére, kiolvashatja a nehézségnek legfinomabb változásait. Ilymódon a földkéreg oly mélységeibe pillanthatunk be, ahová szemünk nem hatolhat és fúróink el nem érnek. "

Íme az Eötvös-féle torziós inga!

A Ság hegyi mérés évfordulójának tiszteletére megrendezett ünnepség előadói délutánnal (minikonferenciával) kezdődött a celldömölki Városházán. Köszöntőt mondott Horváth Zsolt, a Magyar Geofozikusok Egyesületének elnöke, képviseltette magát a Magyarhoni Földtani Intézet és az Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány is. A város nevében Fehér László polgármester üdvözölte a vendégeket.

Az Eötvös-ünnepség résztvevői a Ság hegyen. A tudós vendégek mellett önkormányzati képviselők, intézményvezetők is emlékeztek

A minikonferencián Szabó Zoltán, a budapesti Eötvös Loránd Geofizikai Intézet nyugalmazott tudományos főosztályvezetője mutatta be Eötvös Loránd torziós ingáját. Eötvös, az ember portréját Bodoky Tamás, az intézet nyugalmazott igazgatója rajzolta meg. Szó esett a technológia olajiparban betöltött szerepéről (az előadó: Homannay Ádám, a MOL kutatási vezetője), Tóth János, a zalaegerszegi Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója az intézmény történetét vázolta föl. Rozmán László tankerületi igazgató Celldömölk és a geofizika kapcsolatáról beszélt.

Koszorúzás. Balról a második Danka Adél, a városi általános iskola igazgatója, mellette Rozmán László tankerületi igazgató Fotó: Gyuricza Imre

A vendégek természetesen nem hagyták ki az egykori Eötvös iskolát (ma városi iskola) és a mérések helyszínét sem: föllátogattak a Ság hegyre, ahol koszorúzással hajtottak fejet Eötvös Loránd munkássága előtt, amellyel ráadásul Celldömölköt is beírta a tudomány egyetemes történetébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!