Celldömölk

2014.04.26. 15:31

Igazgyöngyök, az ország egyik és másik végéből

Celldömölk - Mint a mesében, pedig ez a valóság. A celldömölki Soltis Lajos Színház az ország másik végében, Toldon is bemutatta Üvegtemplom című mesejátékát: a roma közönség hitelesnek találta a cigány folklórból építkező előadást.

Ölbei Lívia

Elképesztő, semmihez sem hasonlítható élmény volt, mondja Benkő Ágnes, az előadás rendezője, koreográfusa, színésze, aki a mese megírásában is részt vett. A celli kamaraszínház előterében, az oklevelet és más relikviák között ott ragyog a toldi Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak ajándék-festménye, cserébe a legelső színházi élményért, amit a celli társulattól kaptak. A képen a bibliai Háromkirályok - betlehemesek járnak, L. Ritók Nóra, az iskola igazgatója, az alapítvány lelke azt mondta, a gyerekeknek a színházról - mert még sose láttak - ez jutott eszükbe. (Szép ez is: a színház forrására tapintottak rá - anélkül, hogy tudták volna.)

Üvegtemplom-pillanat: Ziembicki Dóra és Boznánszky Anna. Fotó: Szendi Péter

Told alig 400 lelkes zsákfalu a román határ közelében, ahol a lakosságnak mintegy 70 százaléka roma, és ahol az Igazgyöngy Alapítvány a lehető legkomplexebb módon, a helyi közösség bevonásával küzd a legmélyebb mélyszegénység ellen. A celli Soltis színház társulatát a művészet vezette el Toldra: az interneten böngészve találtak rá a toldi művészeti iskolások fantasztikus rajzaira, és rögtön tudták, hogy ilyen plakátot szeretnének az Üvegtemplom-előadáshoz. Természetesen engedélyt kértek a felhasználásra - és hogy mi a kép ára. L. Ritók Nóra válaszképpen meghívta az előadást Toldra. Volt nagy izgalom: vajon mit szól a közönség? A végén meglett cigányemberekből szakadt föl az elementáris sóhajtás, hogy „de megnézném még egyszer". Ennél nagyobb elismerést a társulat nem is kaphatott volna. Az Üvegtemplom egy cigány közösség mindennapi életéből kiindulva röptet el a mesék birodalmába, a történetbe beleszőve a cigány eredetlegendát is: ...arról, hogy egykor madarak voltak, szabadon szálltak... A megoldást a mese hozza, azért, hogy a földi élet boldogabb legyen.

A sikeres megismerkedésben ott rejlik a folytatás. Lehetséges, hogy a Soltis színház mese-előadásainak a toldi művészeti iskola diákjai adnak egységes arculatot, a társulat pedig - viszonzásképpen - ezentúl minden mesejátékát Toldra is elviszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!