Celldömölk

2015.04.18. 16:09

II. Tulipánfesztivál Celldömölkön - Hej, tulipán, tulipán, teljes szegfű, szarkaláb: tele kertem

A II. Tulipánfesztivál első napján kiállítás nyílt a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban, megrendezték a megyei néptánc- és népzenei találkozót. A második napon is sokszínűség dominált.

Ölbei Lívia

Nem véletlenül kapott meghívást éppen a Cifra Műhely a II. Tulipánfesztiválra. A 2009 óta működő egyesületet népzenét és néptáncot kedvelő fiatalok hozták létre, alapvető céljuk a Kárpát-medence sokszínű népi kultúrájának megőrzése, a kapcsolódó érték feltárása és megmentése. A sokszínűségben is különösen „cifra" terület a kalotaszegi folklór, amelynek jellegzetes megnyilvánulása a messze földön híres, csakis különleges alkalmakkor föltáruló „cifra szoba", amelynek pedig legszebb motívuma maga a tulipán. A Cifra Műhely tehát Cifra szoba Mérából című tárlatát hozta el a celli fesztiválra, és a kiállítás mellé megérkeztek a néptáncosok is. A talpalávalót a Fajkusz Banda húzta, sőt: táncházbe hívta a vállalkozó kedvű fiatalokat és időseket. És bár a megyei néptánctalálkozót az eső beszorította a négy fal közé, azért a hangulatra nem lehetett panasz. Szombaton sem tett ki magáért az időjárás, pedig a Szentháromság téren bábosok és más komédiások váltották egymást, a KMKK előtt kinyitott a Kemenesi Piac, a zenei kínálat pedig a népzenéről átváltott a dzsesszre és a rockra.

A Cifra Műhely táncosai a KMKK-ban berendezett cifra szobában. Fotó: Gyuricza Imre

Kisvonattal a tulipános úton

Vasárnap délután több fordulót is tett az alkalmi városi kisvasút: tulipántúra és operettgála vezette le a három napig tartó II. Tulipánfesztivált.

Sokszor fordult az alkalmi kisvonat vasárnap a celli belvárosban. Fotó: Gyuricza Imre

A kulturális programok között mindenki megtalálhatta a kedvére valót, hiszen a néptánctól a dzsesszig terjedt a kínálat, szombaton este dugig megtelt a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár előtti tér a Piramis együttes koncertjére. És bár a tulipánfesztivál vasárnap este véget ért, nagyon úgy tűnik, hogy a pompázatos tulipánok még kitartanak, és ebben remélhetőleg a tavasz is melléjük áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!