Celldömölk

2015.07.26. 09:25

Ilyen volt a celli vadásznapok második napja

Változatos programokkal folytatódtak szombaton az I. Kemenesaljai Vadásznapok Celldömölkön.

Nagy Ildikó

A vadászat egyszerre lehet szenvedély, szakma, életforma, amelynek van törvényi szabályozása, de vannak alapvető etikai elvei is. Kétféle ember van. Az egyik pozitívan ítéli meg a vadászatot, a vadászok tevékenységét, az emberek másik csoportja elítéli az ártatlan vadak megölését. Nem nagyok akad olyan, aki semleges tud maradni a vadászattal kapcsolatban.

Gagyi István, a Vas Megyei Vadászkamara elnöke elsőként abbéli örömét fejezi ki, hogy a celldömölkiek - id. Bakó László, Rudolf Wiedner és segítőik - nagyszerűen szervezték meg a háromnapos rendezvénysorozatot. Az elnök hangsúlyozta, aki azt gondolja, hogy a vadászat a puskáról, a lövésről, és a vad leterítéséről szól, az bizony téved. Ez ennél sokkal többet jelent: szigorú fegyvertartási és használati szabályokat, vadgazdálkodást, oktatást, együttműködést, a természet szeretetét. Majd így folytatta: a vadász nem egy puskás ember, aki csak a lövöldözéshez ért, hiszen talán ez a legkevesebb, amire alkalma van. A vadászat mindennapos elfoglaltság, a vadásznak ismernie kell a természetet, a tájat, a vad szokásait, értenie kell a nyomolvasáshoz, valamint a fegyverhasználat, a vadászat, a hajtás szabályait szigorúan be kell tartania.

A mai világban a sajnálatos, de szinte minden esetben elkerülhető balesetek jelentik a szenzációt, pedig az igazi szenzáció az, ami a celldömölki rendezvényen látható, a változatos, gyönyörű trófeák, a három nap jól átgondolt programjai. Egy ilyen rendezvény a vadászok ünnepe, de az alapvető cél a vadászat népszerűsítése, társadalmi elfogadtatása.

Gagyi István arról is szólt, hogy a vadászok mindegyike egyben szakács, borász, kicsit erdész, kicsit mezőgazdász, de kereskedő, s manapság már az sem árt, ha jó üzletember is. A vadászatnak nem csak haszna, hanem költségei is vannak, amelyeket ki kell gazdálkodni. Nem is lehet jó vadász az, aki nem ismeri úgy a környezetét, mint a tenyerét.  Emellett segítséget is várnak az emberek a vadkár, a dúvadak ellen, és ezt a segítséget megkapják a vadászoktól.

Az I. Kemenesaljai Vadásznapok szombati napjának kínálatát koronglövő verseny, vadászati vásár, íjászat, népi fajátékok, valamint a Magyar Vizsla Szövetség bemutatója színesítette. Az esti szórakozást, amelyen sokan megjelentek, a Partyzóna Showband és a sztárvendég, Szűcs Judith szolgáltatták. A délutáni eső friss levegőt, felüdülést hozott, az este jó hangulatban folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!