Celldömölk

2014.07.22. 15:30

Kemenesalja kincsei

Celldömölk az idén már az év elején megkezdte az ünneplést: január 6-án volt 35 éve annak, hogy a nagyközséget várossá nyilvánították.

Ölbei Lívia

Celldömölk több településből jött létre, a két legfontosabb 110 éve egyesült. Most képeskönyv készül a kettős jubileumra.

Az interaktív Sághegyi Múzeum a hegy oldalában, Alsóság felől. A háztól indul fölfelé, a kráterbe a geológiai tanösvény. Fotó: Gyuricza Imre

A Magyarország kincsestára-sorozatban készül el a Kemenesalját, pontosabban az irodalommal, kultúrával és szelíd természeti és építészeti szépségekkel terhelt táj „fővárosát", Celldömölköt bemutató album. A város kincseit Gyuricza Imre kapja lencsevégre, a képeskönyv összeállítása során könnyen a bőség zavara keletkezik: az a kérdés, hogy mit kell kihagyni a képen rögzített szépségek, értékek közül. Hiszen a város emblémája, a Ság hegy maga is ezer arcát képes megmutatni a látogatónak. Más belül, a kráterből – és más „kívül"; az sem mindegy, hogy honnan közelítünk hozzá. Az album hátoldalára a hegy bazaltlépcsőit választották, a címlapjára a Szentháromság tér kerül: a nemrég kialakított, de régi közösségi hagyományokon nyugvó belvárosi „csomópont", ahol nemcsak üldögélni, beszélgetni, találkozni lehet, hanem koncerteket, táncelőadásokat, ünnepségeket rendezni is. A hamarosan megjelenő keménytáblás képeskönyv legfőbb célja persze az, hogy a színes fotók nyomában egyre több vendéget csalogasson a városba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!