Celldömölk

2014.03.17. 18:00

Keresztény értékekért

Celldömölk - Választási fórumon vett részt, majd interjút adott a Vas Népének Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

Tóth Csongor

- Az Ön által tartott választási fórumon nagyon sokan vettek részt.. Mit akart mindenképpen elmondani az embereknek?

- A kormány támogatásával sok jó dolog történt Celldömölkön az elmúlt időszakban, az adósságkonszolidációtól egészen az 1 milliárd forintból megvalósuló járóbeteg ellátó központig -. És persze biztattam az embereket, hogy támogassák Ágh Péter képviselőjelöltünket. Pétert régóta ismerem, és el kell mondanom, hogy ő egy professzionális képviselő, aki harcos erőszakossággal fogja kipréselni a mindenkori kormánytól azt, amire a választókerületének szüksége van. Példaként említeném, hogy a celldömölki bencés kolostor felújításához szükséges 300 millió forintot is kifacsarta a kormányból, úgyhogy az itt élő emberek biztosak lehetnek abban, hogy mindent meg fog tenni a térségért. Tapasztalt és tisztességes politikus.

- Négy éve kormányoznak a Fidesz koalíciós partnereként. Mint kereszténydemokraták, rendszeresen hangoztatják, hogy a legfontosabb a család védelme. Valóban jól jártak a családok?

- Az elmúlt négy év legfontosabb eredményének tekintem, hogy akinek több gyermeke van, de kisebb keresete, és nem tudta érvényesíteni teljes mértékben a családi adókedvezményt, az új intézkedésnek köszönhetően a nyugdíjjárulék és az egészségbiztosítás terhére is igénybe veheti a kedvezményeket. Ez példátlan eredmény világviszonylatban is.

- Sokan bírálják ugyanakkor az egykulcsos adórendszert. Az ellenzék szerint így csak a gazdagok járnak jól...

- Jogilag valóban egykulcsos adórendszer működik Magyarországon, ami szükséges a gazdasági növekedéshez. A rendkívül alacsony, 16 százalékos adó meg is hozta a maga gyümölcsét. Valójában azonban legalább három-négy kulcsos adóról beszélhetünk, mivel a gyerekek után olyan adókedvezményt vehetnek igénybe a családok, ami Európában is példa nélküli. Aki például három gyermeket nevel, annak havi százezer forintot nem kell befizetnie a költségvetésbe.

- Miniszterelnök-helyettesként komoly feladatot kapott Orbán Viktortól, ez pedig a nemzetpolitika. Hogy áll most a határon túli magyarok ügye?

- Azt gondolom, valóban történelmet írtunk, hiszen a ciklus végére meglesz a hatszázezer állampolgársági kérelem, ötszázötvenezren le is teszik addigra az állampolgársági esküt. Mindez azt jelenti, hogy megtörtént a nemzeti közjog érvényesítése, és a választójog következtében a 2014-es Parlament az egyetemes magyarság képviselete lesz, hiszen minden magyar ember politikai akarata érvényesülhet.

- Vas megyében eddig kifejezetten erős volt a KDNP. A Vas megyei kormánymegbízott, Harangozó Bertalan az Önök színeiben politizál, ahogy dr. Puskás Tivadar, a megyeszékhely polgármestere is. Csökkentették az országgyűlési mandátumok számát, a jelek szerint nem lesz a KDNP-nek Vas megyében országgyűlési képviselője. Nem érzi ezt visszalépésnek?

- Egyáltalán nem. Országos viszonylatban a KDNP-nek a mostanihoz hasonló erős, önálló frakciója lesz a következő országgyűlésben. A Fidesszel kötött bajtársi, stratégiai szövetségnek megfelelően együtt fogunk működni az országgyűlésben, és együtt fogunk kormányozni. Azok, akik Vas megyéből kerülhetnek be majd az Országgyűlésbe, bár a Fidesz frakciójában fognak helyet foglalni, a keresztény értékek iránt abszolút elkötelezett képviselők, akiket csak a legnagyobb elismeréssel tudok illetni.

- Említette, hogy együtt fognak kormányozni. Egyeztettek már arról Orbán Viktorral, hogy amennyiben nyernek, mi lesz a feladata a kereszténydemokratáknak a következő ciklusban?

- Orbán Viktorral folyamatosan egyeztetek. Az elmúlt időszakban komoly szerepet kaptunk a kormányzatban, államtitkárokat, kormányzati szereplőket delegáltunk. Az ő munkájukról elismeréssel kell szólnunk. Speciális feladatok kötődnek hozzánk a sporttól kezdve a szociális területen át, a közigazgatáson keresztül az oktatásig. Az elért eredmények véleményem szerint feljogosítanak minket arra, hogy ezeken a területeken tovább szolgáljuk az országot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!