Celldömölk

2015.11.24. 15:13

Kinn vagyunk a (termál)vízből?

Celldömölk - A Kelet-Közép Európa első turisztikai klaszterének számító Pannon Termál Klasztert 2001. június 22-én alapította a nyugat-dunántúli régió és a balatoni régió 28 fejlesztésben és turisztikai szolgáltatásban meghatározó gyógy- és termálturisztikai vállalkozása és szervezete.

Gyuricza Imre

A mára egyesületté alakult szervezet 2015-ös szezonnyitó rendezvényét a JUFA Vulkán Fürdő Resort konferenciatermében tartotta meg kedden délelőtt.

Fehér László celldömölki polgármester köszöntötte a megjelent tagszervezetek képviselőit. Rövid várostörténeti ismertetőjét követően Celldömölk turisztikai eredményeit mutatta be. Hangsúlyozta: a városban szinte nincs olyan turisztikai létesítmény, amely ne utalna a vulkanikus térségre. Ez teszi egyedivé Celldömölk látnivalóit, emellett egyre hangsúlyosabb a vallási és sportturizmus irányába történő továbblépés.

A klaszter vezetősége és a vendéglátók dr. Horváth Viktóriával
Fotó: Gyuricza Imre

A klaszter 2001 óta számított tizenkettedik rendezvényét Majthényi László megyei közgyűlési elnök is köszöntötte. Kiemelte, hogy a Széchenyi tervre alapozva időben elkészítették a térség fejlesztési terveit, ennek eredményei mostanra mutatósak. Annak idején a megszerezhető források valamivel több mint 40 százalékát szerezte meg a nyugat-dunántúli régió. Kitért arra, hogy azért szezonnyitó rendezvény egy novemberi tanácskozás, mert már a következő szezonra, évekre készülnek ilyenkor. Az elnök beszélt arról is, hogy a klaszter tagjai az országos átlagot meghaladó turisztikai kínálatot hoztak létre. Nem is határainkon belül van a térség versenyhelyzetben, hanem Ausztriával tudunk már konkurálni.

Heinrich Máté TDM elnök is köszöntötte a résztvevőket. Bemutatta a Vulkán fürdőt, a szállodát és a kempinget. Elmondta, hogy a VulkánSág TDM nemcsak itthon, hanem Ausztriában is ismertté akarja tenni a térséget.

Dr. Horváth Viktória
Fotó: Gyuricza Imre

Dr. Horváth Viktória rendkívüli és meghatalmazott nagykövet szakmai előadása volt a tanácskozás legfontosabb része. Kiemelte Celldömölk találékonyságát a turizmus nevesítésében, hogy a vulkánok világához köti múltját és jelenét, ezzel teszi egyedivé a város turisztikai kínálatát. A Külgazdasági és Külügyminisztérium hagyományos tevékenysége mellett kultúrdiplomáciai, külgazdasági küldetése is jelentős. A vállalkozásoknak igyekeznek hathatós támogatást adni ahhoz, hogy a külföldi piacokra is ki merjenek, ki tudjanak lépni. Elmondta, hogy a külképviseletek mára hathatós támogatást tudnak adni ahhoz, hogy a magyar termékek, a tudás megjelenjenek a külpiacokon. Ezek új munkahelyek ezreit eredményezték. Hong-Kong, Brazília, Sri Lanka, Mongólia, Üzbegisztán, az egész Közel-Kelet és sok más térségben elért eredményeink igazolják vissza törekvéseink helyességét.

Milyen üzenetet kell megfogalmazni ahhoz, hogy jöjjenek hozzánk a vendégek?
Fotó: Gyuricza Imre

Milyen üzenetet kell megfogalmazni ahhoz, hogy jöjjenek hozzánk a vendégek? A Nyugat-Dunántúl mit akar magáról üzenni, hogyan pozícionálja magát? - tette fel a kérdést dr. Horváth Viktória, aki szerint voltaképpen egyszerű kérdésekre kell választ adni a siker érdekében. Nem árt, ha egy ország, egy térség erőt, tartást tud mutatni, az vonzó lesz. Lehetnek a Kárpátok romantikusak, de ez önmagában már nem elég. Csak akkor működőképes a turisztikai kínálat, ha biztosítja a vendégek számára az állandó kapcsolatot a világgal, így a virtuális világgal is.

- Aki a nemzetközi piacra lép, annak többféle irányba kell gondolkodnia. Fontos a külföldön élő magyarok megkeresése. Mi magunk is alakítjuk a magunkról kialakított képet. A nálunk természetes és hétköznapi dolog is lehet a külföldi piacon érdekes, ilyen a vízkincsünk. De nem csak a gyógyvíz, hanem a vízügyi tudásunk is fontos, és akár exportcikk is lehet. A mi gyógyvizeink, fürdőkultúránk, palackozható vizeink, de Budapest látnivalói, vagy éppen a nyugat-dunántúli fürdőink is konkrét üzenetek a külvilág felé.  - Találj egy okot, amiért csodálhatnak, ha megtaláltad, már a siker kapujában állsz - fejezte be előadását a nagykövet asszony.

A klaszter tagjai ezt követően a szállóval és a Vulkán fürdővel ismerkedtek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!