Celldömölk

2014.04.18. 12:30

Látványos gyakorlat a hegyen

Celldömölk - A Ság hegyen tartott gyakorlatot a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A gyakorlaton a sziklás, szakadékos helyen bekövetkezett balesetekre készítették fel a tűzoltókat.

Farkas Eszter

– A különleges, speciális ismereteket igénylő gyakorlat célja az volt, hogy a kárhelyparancsnoki állomány begyakorolja azokat a nem mindennapi helyzeteket, amikor sziklás, szakadékos helyen következik be baleset, és onnan kell biztonságosan kimenteni a sérült személyeket – mondta el a Vas Népe érdeklődésére Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A gyakorlaton részt vettek a katasztrófavédelmi kirendeltségek tűzoltósági felügyelői, a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai, szolgálatparancsnokai, illetve alpintechnikai ismeretekkel rendelkező állománya, valamint a Celldömölki Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság állománya.

Mentés a magasból. A tűzoltóknak alpinisták segítettek a Ság hegyen tartott gyakorlaton. Fotó: Egyed László

Balogh Nikoletta hangsúlyozta: a felkészítés több részből, kutatási, állapot-felmérési, mélyből és magasból mentési feladatokból állt. Az első feladat szerint a biztonsági előírások ismertetését követően egy szakadékba zuhant túrázó helyzetét és állapotát kellett felmérni. Ezért a mentésvezető mentőkötél és tűzoltó mászóöv segítségével leereszkedett a meredek sziklafalon, felkutatta a sérültet és megállapította a sérülések mértékét. A túrázó csupán kisebb zúzódásokat szenvedett, de az ijedtség miatt nem tudott kijutni a szakadékból. A tűzoltó egységek feladata volt a sérült kimentése, akik egy speciális alpintechnikai módszer segítségével emelték ki a bajba jutottat.

A következő feladatban a feltételezés szerint tizenöt méter magasságban, nehezen megközelíthető helyen rekedt, és kisebb sérüléseket szenvedett egy túrázó. A sérülései és a terep adottságai miatt a kiránduló sem továbbhaladni, sem pedig leereszkedni nem tudott. A tűzoltók siettek a bajbajutott segítségére. A mentésvezető utasítására fentről kötélpályát építettek a tűzoltók és különböző alpintechnikai szakfelszerelések segítségével egy tűzoltó leereszkedett a kiugró sziklán rekedt sérülthöz, majd együtt ereszkedtek le a szakadék aljára. A sérültet először biztonságba helyezték, majd ezt követően átadták a mentőszolgálat szakembereinek.

Balogh Nikoletta a gyakorlat után hangsúlyozta: mind a gyakorlat, mind pedig a feladatok rendkívül látványosak voltak ugyan, de céljuk a módszerek, technikák elsajátítása volt.

Alpinisták hívták fel az állomány figyelmét a legfontosabb biztonsági szempontokra, megmutatták a felszerelések szakszerű használatát, amit ezt követően az állomány a gyakorlatban is kipróbált.

A gyakorlat elérte célját, a jövőben az állomány sokkal biztosabb elméleti és gyakorlati tudás birtokában hajtja végre az esetleges valós beavatkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!