Celldömölk

2014.10.14. 16:55

Botlatókövet helyeztek el a kapuszín-ház előtt

Celldömölk - A holokauszt áldozataira emlékezve botlatókövet helyeztek el az egyik városközponti járdába rögzítve, az egykori izraelita imaház előtt.

Vas Népe

Itt lakott Singer Béláné, sz. Pollák Irma vaskereskedő neje 1901. április 26-ától 1944. július 7-éig, deportálták, megölték áll a Szentháromság téri kapuszín-ház előtti, járdába süllyesztett botlatókövön. Gunter Deming német szobrász, a botlatókövek művészeti projekt atyja 1995 óta hétszáz városban több mint 46 ezer emléktáblát helyezett el Európa-szerte olyan házak, épületek előtt, ahonnan zsidókat, romákat, politikai üldözötteket, a holokauszt áldozatait elhurcolták. A tízszer tíz centiméteres macskakőbe rögzített réztáblát a többihez hasonlóan azzal a céllal helyezték el, hogy az egy rövid időre megállítsa az arra járókat, a személyes történetek elgondolkodtassanak.

A képen balról jobbra: Halász Vilmos és felesége Kemenessömjénből; Fehér László, Celldömölk polgármestere; Pipics Csaba és kisebbik lánya Vivien; Sági Kati néni; Söptei Józsefné alpolgármester; Pipics Csaba felesége, Péntek Tünde és nagyobbik lánya, Lili; valamint Gunter Demnig a kő mögött
Fotó: Pipics család

A celldömölki kapuszín-ház tulajdonosa Pipics Csaba, aki kötelességének érezte, hogy a ház történetét megismerve szellemi örökösként emlékezzen és emlékeztessen. Ezért kezdeményezte az emléktábla kihelyezését, kérte fel a német művészt, hogy Celldömölkön is elhelyezzen egyet a kövek hálójából , amihez aztán az önkormányzat is hozzájárulását adta.

Az emléktábla elhelyezésén és avatóján a művészen, Pipics Csabán és családján kívül részt vett Fehér László polgármester, Söptei Józsefné alpolgármester és Sági Pálné Kati néni, holokauszt-túlélő is. Pipics Csaba emlékezett arra, hogy 1944. május 10 11-én Celldömölkről 443 zsidót hurcoltak el előbb a jánosházi gettóba, onnan a sárvári selyemgyárba, majd a pusztulásba. Pollák Irma 43 évesen gázmérgezésben halt meg. Férje, Singer Béla és lánya, Nusi túlélték a vészkorszakot, az ötvenes években kivándoroltak Izraelbe. Nem csak Irma néninek, de rajta keresztül a Celldömölkről elhurcoltaknak, minden meggyilkoltnak emléket állít a botlatókő a Szentháromság téri ház előtt, amelyben egykor a város utolsó zsidó imaháza működött, és ahol a Singer családnak vaskereskedése volt. A megemlékezésen a tulajdonos a felújításkor talált egykori hirdetésekkel, reklámokkal, rendelésekkel idézte meg a Singer-vaskereskedést, tisztelgett az iparos előd előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!