Celldömölk

2016.07.24. 09:25

Mit keresett Celldömölkön Chile magyarországi nagykövete?

Élményekkel teli nap volt a szombati a celldömölki vulkánparkban. Az is kiderült, hogy a chilei nagykövet, Verónica Chahin maga is hegymászó.

Gyuricza Imre

Dr. Nagy Balázs expedícióvezető köszöntötte a megjelenteket, elsőként Verónica Chahint, Chile hazánkba akkreditált nagykövetét és Fehér Lászlót. A polgármester bemutatta a Ság hegyet, a vulkánparkot, a város látnivalóit. Beszámolt a vendégéjszakák folyamatos emelkedéséről: a fürdőt évente csaknem 20 ezer látogató keresi fel. Hangsúlyozta, az intézményt eddig kizárólag saját forrásokból tartotta fenn a város, 2017-től állami támogatás teszi könnyebbé a működtetését.

Fehér László a nagykövet asszonnyal
Fotó: Gyuricza Imre

Az érdeklődők betekintést nyerhettek a Föld legmagasabb vulkánja, a Chile és Argentína határán fekvő Ojos Del Salado titkaiba. A 6893 méter magas jelenleg szunnyadó tűzhányó a hazai kutatók figyelmének középpontjában áll. Az Atacama-expedíciósorozat fő célja a vulkán környezetében zajló klímaváltozás monitorozása terepi mérésekkel, helyszíni adatgyűjtéssel.

Verónica Chahin nagykövet asszony köszönti a megjelenteket

A szombati program keretében jutalmazták azokat a diákokat és tanáraikat, akik a „Kövesd a kutatókat" versenyen a legjobb helyezést érték el. Nagybacon, Csíkszereda és a magyarországi Békés tanulói bizonyultak a legeredményesebbnek. Jutalmuk kétnapos celli kirándulás volt, amelyből a fürdőzés sem maradhatott ki.

Csoportkép a Vulkánpark bejáratánál

Verónica Chahin megköszönte a szíves invitálást, gratulált a fiataloknak a versenyen elért eredményükhöz, és további eredményes kutatómunkát kívánt. A nagykövet elmondta, igaz a hír, ő maga is hegymászó, és számos magas csúcson járt már társaival. Kiemelte, a hegymászás nem öncélú szórakozás, nagy összpontosítást, csapatmunkát követel meg a résztvevőktől, a legfontosabb egymás támogatása, csak együtt lehetnek sikeresek.

A résztvevők megnézték a Vulkánház látnivalóit, majd a program ebéddel, délutáni városnézéssel folytatódott, a Ság hegyen a borkóstolás sem maradhatott ki. A diákok természetesen üdítőitalokkal csillapították szomjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!