Celldömölk

2015.11.20. 11:49

Nem vagy többé ártatlan: Alkonyat, ahogy a celli "kilences" tetejéről látszik

Celldömölk – A „kilences” - vagy egyszerűen csak kilencemeletes – a város jellegzetes épülete: ott magasodik az örökös huzatban a Dr. Géfin téren, ellenállva a szélnek. Közben odabiccent a két közeli templomtoronynak; lehet, hogy titokban el is beszélgetnek.

Ölbei Lívia

A celli születésű kortárs író, Pacskovszky Zsolt Szabadesés című, tabukat feszegető 2013-as (ifjúsági) regényében szintén kulcsszerepe van a kilencemeletesnek. Egy tizenéves fiú azért megy föl a tetejére, hogy elrepüljön: így szabaduljon meg azoktól a béklyóktól, amelyeket azok ismernek igazán, akik valaha kisvárosban éltek. Még akkor is, ha különben a családi és érzelmi gubancok mindenütt a világon hasonlítanak egymásra. A szép és kíméletlen könyv nyitva marad a végén: a gimnazista Bence elszánja magát a nagy ugrásra, de azért minden okunk megvan arra, hogy bízzunk: nem repül más dimenziókba végképp. Az ártatlanság kora viszont így is, úgy is véget ér.

Na, Gyuricza Imre ebben a kellemes 2015-ös novemberben szintén fölment a kilences tetejére, de mintha pont azért tette volna meg a nagy utat, hogy megtalálja a rég elvesztett ártatlanságot. A fotókat elnézve sikerrel is járt. Bársonyos őszi alkonyat, lángoló égbolt, rózsaszín párában sejlenek föl a Ság hegy kontúrjai, a kivilágított panelablakok barátságosak és hívogatóak. Kilenc emelet boldogság, üdvözlet Celldömölkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!