Főiskola: V. Dialektológiai Szimpozion

<b>Szombathely</b> - Tegnap megkezdődött a BDF magyar nyelvészeti tanszékének háromnapos programja, az V. Dialektológiai Szimpozion.

Merklin Tímea

A Magyar Nyelvtudományi Társaság és szombathelyi csoportja, az MTA Veszprémi Területi Bizottságának magyar nyelvészeti munkacsoportja, valamint a Berzsenyi Dániel Főiskola magyar nyelvészeti tanszéke közti együttműködés alapján került sor a konferenciára, melynek fő témája: a magyar dialektológia időszerű kérdései.

A szakmai tanácskozás a magyar nyelvjáráskutatás és -oktatás mai eredményeinek számbavétele mellett azt helyezik a figyelem középpontjába, hogy melyek az aktuális feladatok, együttműködési lehetőségek a magyar dialektológiában. Az előadók a hazai és a határainkon túli felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek magyar nyelvészettel foglalkozó szakemberei.

A rendezvényen 57 előadás hangzik el, zömmel szociodialektológiai (társadalmi szemléletű nyelvjárástani) témakörben (30), továbbá szókészleti (13), atlaszmunkálatokkal kapcsolatos (10), valamint változásvizsgálati (4) tárgykörben.

Vörös Ottó például a határon túli magyar nyelv újabb fejleményeinek dialektológiai megítéléséről beszél, szlovákiai szókészleti anyag alapján. Pető Szabina a dialektológia-informatika-néprajz kapcsolatát vizsgálta: a kenderfeldolgozás szókészletét dolgozta fel integrált digitális térképek alapján. Kiss Róbert Richárd a magyar nyelv köszönésformáit tárgyalja. Lukács Csilla a székelyföldi középiskolások nyelvi, nyelvjárási attitűdjéről tart előadást. Zellinger Erzsébet bemutatja, hogyan oktatják a bécsi egyetemen a magyar dialektológiát. Végül kerekasztal-beszélgetés lesz az új magyar nemzeti nyelvatlasz munkálatairól. Vezeti: Kiss Jenő, az MTA levelező tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!