2009 a kulturális turizmus, a csillagászat, a kreativitás és az innováció jegyében

<b>VN</b> - A 2009.év a Kulturális Turizmus Éve, de az idei lesz a csillagászat éve, s az Európai Parlament döntése értelmében a kreativitás és az innováció európai évét is most tartják.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A 2009.év a  Kulturális Turizmus Éve lesz hazánkban, s elsődleges célja Magyarország kulturális értékeinek, örökségének megismertetése és az erre épülő turizmus élénkítése. Tavaly, a Vizek Évében számtalan "vizes" programon vehettek részt az érdeklődők, idén sem lesz ez másképp, csak éppen most, műemlékek és a természeti értékek bemutatása mellet kulturális rendezvények, népművészeti-, gasztronómiai fesztiválok, könnyű- és komolyzenei koncertek, kiállítások várják az érdeklődőket.

2009-ben lesz 400 éves centenáriuma, hogy Galileo Galilei összeállított egy gyűjtő- és szórólencséből álló teleszkópot, s az eszközt az égboltra irányította. Az emberiség mérföldkövének tekinthető felfedezés tiszteletére az ENSZ a 2009. évet a Csillagászat Évének minősítette.

Európai Parlament döntése értelmében 2009. a kreativitás és az innováció európai éve, melynek kapcsán arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a kreativitás és az innováció a személyes, társadalmi és gazdasági fejlődés kulcsfontosságú összetevői. Az előző európai évekhez hasonlóan az intézkedések európai, nemzeti, regionális és helyi szintű reklámkampányokból, eseményekből és kezdeményezésekből fognak állni idén is.

További várható események 2009-ben:

- Barack Obama, az Egyesült Államok  első afro-amerikai  elnökének  beiktatására január 20-án kerül sor.

- Július 22-én teljes napfogyatkozás lesz Észak-Indiában, Kelet-Nepálban, Dél-Kínában és a Csendes-óceánon. Ez lesz a 21. század leghosszabb napfogyatkozása, mely kb. 6 percig tart majd. 

- Erre az évre tervezik a dohányzás zárt közösségi helyeken való betiltását az EU legtöbb államában, köztük Magyarországon is.

- A tervek szerint szeptemberben fejeződik be a Föld legmagasabb építményének, a Burdzs Dubajnak az építése.


Az adatok forrása: 

www.csillagaszat2009.elte.hu
www.culturalfoundation.hu
www.unesco.hu
ec.europa.eu
www.napvilag.net
www.wikipedia.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!