Megdöbbentő videó: autista fiút vert fogyatékos társa Szombathelyen - telefonra vették

Szombathely - M. P-ből, aki korábban kukákt dobált a patakba, és egy idős asszonyra is rátámadt, "sztár" lett, azok után, hogy az osztályteremben ütlegelte Gabikát. A támadó és az áldozat egyformán enyhén szellemi fogyatékos, a verést egyik társuk telefonjával rögzítette.

Nagy Ildikó

- Addig nem engedem iskolába a Gabikát, amíg ezek a brutális gyerekek ott vannak az osztályban. Vigyék el őket intézetbe! Miért nincsenek gyerekbörtönök? Oda kéne bezárni az ilyeneket fakad ki Szombat Jánosné, Mária, a megvert fiú édesanyja, miután a telefonján lejátssza a kétperces felvételt. Akárhogy is nézzük: egy fiú püföli, leteperi a fiát, rálép a karjára, befekteti a pad alá.  



Gábor édesanyjával többször is végignézte a verésről készült felvételt

Fotók: Szendi Péter

Az eset múlt pénteken történt az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ Dózsa György úti iskolájában, de csak most kedden derült ki. Méghozzá eléggé kalandos módon: a verést mobiltelefonján rögzítette egy osztálytárs, elküldte egy barátjának, ő pedig továbbította a megvert fiú, Gábor bátyjának. Hát, így, véletlenül tudta meg Mária, hogy a fia szeme alatt kéklő monokli, amit pénteken észrevett, nem egy szerencsétlen eséstől származik.



Az eset megviselte a családot

- Féltem, hogy szétvernek mondja a Rohonci úti lakás kisszobájában a 13 éves Gábor, amikor azt kérdezem, miért nem mondta el otthon, hogy megverték. 



Ez volt a hatodik alkalom...

- Ez volt a hatodik alkalom, magyarázza hevesen, miközben a számítógépen újra megnézzük a felvételt.

Két perc lehet, mondom, mire Gábor kijavít: egy perc ötvenhat másodperc... Megadom magam, számok tekintetében amúgy sem érdemes vitatkozni vele: az autizmus enyhébb formájának számító Asperger-szindrómás fiú kitűnő matematikus, a számítógéptől pedig el sem lehet kergetni, beszélgetésünk közben  is épp pizzát készít egy számítógépes játékprogrammal. A virtuális paradicsomszeletelés után aztán elmeséli, hogy mi minden érdekli. Kedvence a Discovery csatorna, magyarázza lelkesen, majd egyszer csak felpattan, és átölel.

- Néni, tudja, hogy melyik izotóp a legveszélyesebb? A céziumé, abból egy gombostűfejnyi is halálos. Tengeralattjárók hűtőfolyadékában is megtalálható hadarja lelkesen, és elmeséli, hogy ő bizony fémhulladékfeldolgozó szeretne lenni. Vagy robbantómester...

Gábor szerethető, nagy szívű, kedves fiúnak tűnik. Talán épp ezt használják ki  társai, akik állítólag nem először verték meg. Volt, hogy iskolából hazafelé menet gyepálták meg a társai, de a mobiltelefonját is elvették már tőle erőszakkal.

- Tulajdonképpen jó, hogy ez az eset kiderült lep - meg minket rögtön az első mondatával Horváth Róbert, az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ igazgatója. Aztán a beszélgetés során  kikerekedik, miért is vélekedik így. 



Horváth Róbert: M.P-nek az intézet jelentheti az utolsó esélyt

Elmondja, hogy ők szerdán értesültek a történtekről, Mária akkor mutatta nekik a felvételt. Kihallgatták a gyerekeket, és kiderült, hogy míg a többiek az udvaron töltötték a szünetet, négyen visszamentek az osztályba. Egy nyolcadikos és három hatodikos fiú. Gáborral M. P. kezdett verekedni,  az osztálytársuk felvette a verést, a nyolcadikos fiú pedig - állítólag-  a háttérből drukkolt. Az esetet nem látta ügyeletes tanár - az intézményben négy ügyeletes pedagógus felügyel a 200 gyerekre, és később sem vették észre, hogy Gáborral történt volna valami.

Az igazgató elmeséli azt is, hogy az ugyancsak enyhe értelmi fogyatékos M. P-nak nem ez volt az első balhéja: dobált már kukákat a Perintbe a társaival, és egy idős nénit is megtámadtak, elvették a retiküljét. Az elvált szülők gyermekeként korábban  az apjánál, most pedig az anyjánál lévő fiú intézetben is volt már, és a városi gyámhivatal védelmét is élvezhette. (A védelem alatt lévő gyerekeknek és szüleiknek fokozottan együtt kell működniük a gyámhivatallal.) A gyámhivatal másfél-két hónapja kezdeményezte a védelembe vétel felülvizsgálatát, és bár az iskolavezetés kérte, hogy továbbra is felügyeljék M.P-t, a hivatal másképp döntött. A mostani eset után a gyámhivatal is vizsgálatot folytat, és ismét védelem alá helyezték M. P-t, a vizsgálat befejezéséig azonban nem nyilatkoznak. 

Horváth Róbert szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a 14 éves M. P. és vele együtt az ugyancsak náluk tanuló, szintén balhés fiúnak számító 16 éves bátyja a kőszegi gyógypedagógiai intézetbe kerülnének.

- Ez az egyetlen esélyük mondja az igazgató, aki szerint M. P. is viszonylag jó képességű, segítőkész fiú, az utóbbi hetekben például a néptáncos remeklésétől volt hangos az iskola, de az udvar szépítésében is sokszor segédkezik, méghozzá önként.

- Kőszegen szakmát tanulhatnának, sportolhatnának, ugyanakkor az intézetben M. P. azt  is érzékelné, hogy a tetteinek van következménye. Mert mit tapasztalt eddig? Azt, hogy mindent megúszott. Ráadásul sztár lett belőle, mindenki róla beszél, vonja le a keserű tanulságot az intézményvezető.

Gábor anyja feljelentést tett a rendőrségen, így feltehetően nyomozás  indul majd az ügyben. Gábort addig nem engedik iskolába, amíg M. P. is odajár. Az  orvos jövő hét végéig adott igazolást. Hogy befejeződik-e addig a gyámhivatali vizsgálat, nem tudni. Azt meg főleg nem, hogy milyen eredménnyel.

Az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ Dózsa György utcai iskolájának hatodik osztályába - ahol a verés történt - 16 tanulásban akadályozott gyerek jár. Gábor és  M. P. is enyhe értelmi fogyatékos. Az intézményben pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek is foglalkoznak a gyerekekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!