Elbontották az Iseum utolsó oszlopait

Hatalmas daru érkezett pénteken a képtár melletti ókori szentély területére, hogy segítségével lebontsák a régi Iseum utolsó, még álló mementóit, a gránitoszlopokat.

Merklin Tímea

A munka természetesen nem romboló jellegű, hiszen az értékes köveket restaurálni viszik. Kőfalvi Vidor  kőrestaurátor és társai végzik majd el rajtuk azokat a helyreállító és konzerváló műveleteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy jó néhány évtizedig megint bírják majd az időjárás viszontagságait, tudtuk meg Sosztarits Ottó  régésztől, aki a legújabb Iseum-feltárást vezeti.

Az elmúlt hetekben pedig előadássorozatot indított az Agora Szalonban, hogy közismertté tegye azokat a tartalmakat, melyekkel megtöltik majd az új szentély kiállítási terét. Az első alkalommal a római vallásról beszélt, miként hatotta át a korabeli emberek ünnepeit és hétköznapjait.

A következő előadása november 24-én, kedden lesz 18 órakor Ismerd meg Savariát! címmel. Akkor a keleti (egyiptomi és ázsiai) kultuszokról hallatunk Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze és Sosztarit Ottó előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!