Előremenekül a nagy múltú Styl Ruhagyár

Félő volt, hogy a Bäumler csődje nyomán a szombathelyi Styl Ruhagyár dolgozói közül több százan is munka nélkül maradnak. A német cég új tulajdonosa azonban bízik a vasi gyárban.

Kiss Tamás

Szeptember elején jött a hír, hogy a felszámolás alatt lévő Styl Ruhagyár legnagyobb üzleti partnere,  a Bäumler, a Féraud, a Kaiser Design és a Cerruti 1881 márkák alkotta vállalatcsoport , az ingolstadti Bäumler AG csődöt jelentett.

A már évek óta komoly pénzügyi gondokkal küzdő cég számláit addigi hitelezője (a Bäumler és a Kaiser Design márkajogokat amúgy is már 2008 óta birtokló pénzintézet) az angol-amerikai GMAC Bank zárolta, s a vállalat működése ezzel ellehetetlenült.

A Bäumler AG tartozásai az 50 millió eurót közelítették, ezzel együtt a felszámoló a cég egybentartását tűzte ki célul,  így akarta értékesíteni a vállalatot.

Mint arról szintén beszámoltunk, a Styl Ruhagyár felszámolását végző Vectigalis Zrt. gyorsan tárgylóasztalhoz ült a német vagyonbiztossal, az előkészített együttműködési szerződést alá is írták, a gyártás megkezdését azonban meghiúsította, hogy a GMAC Bank váratlanul úgy döntött, hogy nem vállalja a következő szezon finanszírozást, s a Bäumler AG együtttartását.

A Styl felszámolását végző Vectigalis Zrt. remélte, hogy ez akár jól is jöhet a Styl számára, ennek alapfeltétele volt azonban, hogy gyorsan sikerüljön felvenni a kapcsolatot a Bäumler partnereivel, illetve a német cég által forgalmazott márka közvetlen képviselőivel. (A bank ugyanis  mint arról már szó volt  csak a Bäumler és a Kaiser Design márkák felett rendelkezett. A  többinél a Bäumler a gyártás és forgalmazás területén csak üzleti partner volt, a tulajdonjogot tehát nem birtokolta.)

És, amint azt a Stylnél remélték, a márkák önállósodása az elmúlt hetekben gőzerővel meg is indult, s mint arról most lapunknak Péter Márta, a Vectigalis Zrt. felszámolóbiztosa beszámolt: úgy tűnik, a szombathelyi vállalat tényleg jól jöhet ki a történtekből.

- Az elmúlt hetek tárgyalás-sorozata nyomán ugyanis az már bizonyos, hogy a korábbi partnerek közül a Dormeuil és a Cerrutti cég a 2010. tavasz-nyári kollekció gyártására elkötelezte magát a Styl mellett, és a szeptemberi próbagyártást követően ma már a Dolce & Gabbana is szerződött partnere a társaságnak. Legalább ilyen bíztató, hogy a tárgyalássorozatok eredményeként további három új márka, a görög Vardas, az angol Barbour és a francia Carven is a szombathelyi gyár mellett döntött - emelte ki Péter Márta.

A felszámoló amúgy a márkákkal való eddigi konstruktív együttműködés miatt bízott a sikerben, s persze abban is, hogy inkább előbb mint utóbb,  a Bäumler cégre is akad majd vevő.

És ez pár napja meg is történt, Jason Gerrard, a Bäumler angliai partnere, illetve a leedsi központtú öltöny-specialista, a Berwin & Berwin cég  ugyanis bejelentették, hogy a felszámolás sorsára jutott német cég megvételére vegyesvállalatot hoznak létre.

Jason Gerrard egy minapi nyiltakozatában elmondta, sokkhatásként érte, amikor először hallott a Bäumler problémáiról, ezt követően viszont úgy határozott, hogy részt vesz a márka megmentésében. Ebben pedig a Berwin & Berwin cég lesz a partnere, nem kis részben annak is köszönhetően, hogy annak tulajdonosát, Simon Berwint közel húsz éve ismeri, az elmúlt időszakban több bizottságban is dolgoztak együtt.

Simon Berwin elárulta, a cég észak-európai ügynökeire támaszkodva az értékesítést Jason Gerrard felügyeli, s a tervezési munkák is hozzá tartoznak. A napi működést és a termelést a Berwin & Berwin irányítja.

A tulajdonos arról is szólt, hogy az ágazatban eltöltött első éveiben úgy tekintetett a Bäumlerre, mint a ruhagyártás mércéjére, a célja így nem egyszerűen csak a márka megmentése, hanem Európa egyik vezető ruházati márkájának a továbbfejlesztése.

- Bíztunk abban, hogy az említett márkák a magas minőségi termékek gyártására és fejlesztésére a Stylt választják partnerül, egy olyan társaságot, ahol ismert a technológia, megvan ehhez a szakképzett, magas minőséget biztosító rugalmas munkaerő, s ahol akár termékfejlesztésre is lehetőség nyílik. A Bäumler felszámolásának elrendelését követően nem kis kockázatot vállalva úgy ítéltük meg, hogy a Styl egyetlen esélye a túlélésre, ha a felszámoló a Bäumler technológiát ismerő és gyártó szalagot egyben tartja és azonnali lépéseket tesz a kapacitásának kitöltésére. Ez most megtörtént  - adott hangot örömének Péter Márta, akitől megtudtuk, hogy Jason Gerrard és Simon Berwin első útja - az elmúlt héten a Bäumler felszámolójával és a GMAC Bankkal történt szerződéskötés napján!  - Magyarországra vezetett, hogy  a Styl felszámolójával és vezetésével megkezdjék a tárgyalást a Bäumler márkajelzésű termékek továbbgyártásáról.

- Az elmúlt hetekben nagy volt a bizonytalanság a Bäumler termékek gyártására specializálódott szalag dolgozói között. A szalag mintegy 40-50 százalékos kihasználtság mellett működött, a munkavállalók jelentős része szabadságon, állásidőn volt a kritikus napokban. Az érintett munkavállalók folyamatosan érdeklődtek a továbbindulás lehetőségéről, a vállalat vezetése pedig több munkásgyűlés keretében próbálta megnyugtatni a könnyes szemű munkavállalókat. A szalag dolgozói folyamatosan biztosították a Styl vezetését arról, hogy dolgozni akarnak, garantálva azt a szakmai tudást és minőséget, ami a Styl nevét az elmúlt években fémjelezte. És bíztak abban, hogy a  munkájukra  mielőbb szükség lesz - közölte Péter Márta, hozzátéve: a 2010. tavasz-nyári szezon megrendeléseit megkapták, a szükséges előkészítési és anyagbeszerzési munkák után a jövő héttől így ismét teljes kapacitással működik majd a szalag.

Péter Márta kiemelte, hogy köszöni a vállat valamennyi munkavállalójának a türelmét és a hozzáállását, valamint azoknak a meghatározó funkciót ellátó dolgozóknak és vezetőknek a munkáját, akik éjt nappalá téve dolgoztak a több száz munkahely és a gyártási kultúra megőrzése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!