Nem zár be a patinás szombathelyi Lovasiskola

Elterjedt, hogy bezár a patinás Lovasiskola, amelyhez gyakorlásképpen százak, érzelmileg ezrek kötődnek. A Makkos Vilmos-i hagyományok ténylegesen is veszélybe kerültek.

Kozma Gábor

Elterjedt a hír, hogy a tulajdonos szerződést bontott a szombathelyi Lovasiskolával, jelesül Kóger Judit bérlővel. A lovassportért és szakmáért immáron hosszú évek óta szívét-lelkét kitevő hölgy társaival a legnemesebb Makos Vilmos-i hagyományokat folytatta. A szépen tartott és gondozott jószágok nem csak a szabadidő eltöltését, a versenysportot szolgálták, hanem a sérült kicsik épülését is.

A sok kis simogatás, törődés, a pacik látványa begyógyította lelküket. Nem csoda hát, hogy a bérlő a város  vezetésével az intézmény bővítésén gondolkodott. Miközben azt is látni lehetett, hogy az emlékmű szomszédságában lévő iskolát felparcellázták, új házakkal mintegy körbezárták. 

Dr. Szabó Gábor városfejlesztésért  felelős alpolgármester hétfőn hosszasan ecsetelte a kialakult, drámaira fordult helyzetet. E sorok írója előtt hívta telefonon a tulajdonosi kör (szolnoki) képviselőjét, dr. Nyerges József ügyvédet, de csak üzenetet tudott hagyni. Szabó Gábor szerint a Lovasiskola megmaradása várospolitikai érdek.

- Mindig is ezt képviseltük, méghozzá konszenzusos közgyűlési alapon. Nem messze lakom az iskolától, jól emlékszem még Makkos Vili bácsiékra, az akkori pezsgésre. Meglepett, hogy a tulajdonosi kör nemrég felmondta a bérleti szerződést. A vezetés egy átfogó, integrált városfejlesztési stratégiában gondolkodott. Ez a Kalandvárostól indulva a Lovasiskoláig csaknem száz hektáros rekreációs parkot határozott meg. Kóger Juditékkal közösen pályáztunk volna egy fedett lovardára. Talán ettől gondolta meg magát a tulajdonosi kör. Közgyűlési döntés és felhatalmazás alapján keressük a megoldást a tulajdonosokkal - mondta el Szabó Gábor.

A Lovasiskolában Kóger Judittal és az Ausztriában edzősködő Gombos Lászlóval találkoztunk.  A bérlő  nagyon elkeseredettnek tűnt, többször is kijöttek a könnyei.

- Nézze, ez az egész a szívem csücske, és most  menni kell... Az évek során nagyszerű holdudvar épült ki körülöttünk. Új távlatokat nyitott volna a várossal közös pályázat. Itt lovagolt Dallos Gyula többszörös magyar bajnok és Horváth Zoltán olimpikonunk is. Ezen az úton mentünk volna tovább a tehetségekkel - sóhajtott a hölgy.

És újabb drámai fordulat, de ezúttal  jó irányban. Szabó Gábor telefonált és közölte, hogy  visszavonják a szerződésbontást.

- Nyerges úr felhívott és elmondta, a tulajdonosi kör méltányolja a Lovasiskolának a város érdekében kifejtett munkáját ezért a szerződésbontást visszavonja. A pályázati elem viszont akadályozná céljaikat, így 5 éves szerződésbe nem, de évenkéntibe belemennek.

Felhívtuk Kóger Juditot, aki csak annyit mondott elfúló hangon: Ugye viccel?!  Ezt el sem hiszem... Nagyon örülök és köszönöm mindenkinek! Időt, s ezzel életet nyertünk. 

Nem változik meg a Status Quo

Egyes internetes portálok politikát sejtettek a felmondás mögött, mivel a tulajdonosi körhöz szolnoki érdekeltség is tartozik. Ennek egyik leágazása, idézet: fideszközeli cégcsoport. Tény, hogy lobbizásra kérték Kovács Ferenc megyei elnököt, aki szolnoki, szintén  fideszes kollégájával szót  is váltott az  iskola ügyében. Ebben semmi kivetnivaló nincs, mintahogy a tulajdonos döntését sem érdemes érzelmi politika indíttatásból támadni. Tényeken alapuló érvrendszerrel többre mehetünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!